Project

Graafschap College in Doetinchem

Geen categorie

Het Graafschap College, ontworpen door atelier PRO, staat naast het Metzo College. Het Metzo College is een duidelijk uitgesproken, onaantastbaar object op een grasveld. Dit grasveld is gebruikt om de aansluiting met het Metzo College te maken. Het grasveld welft over het Graafschap College heen met uitsparingen en sneden in de grasheuvels voor licht en uitzicht. In deze grasheuvel zijn de functies ondergebracht zoals de theorie-
lokalen, de aula en de leerling-bedrijven.

Graafschap College in Doetinchem

Met deze aanpak versterken het Metzo College en het Graafschap College elkaar.

Stedenbouwkundige situatie

Het Graafschap College, een ROC met 700 leerlingen, ligt aan de rand van het centrum van Doetinchem, tussen een ringweg en een woonwijk. Het college vormt samen met het Metzo College een stedenbouwkundige overgang tussen de twee schaalniveaus. De hoofdentree ligt aan de woningstraat. Deze zijde van het gebouw geeft de straat uitstraling door het restaurant, de keuken, de bakkerij en de kapsalon.

Indeling

De verschillende onderwijsruimtes zijn gegroepeerd aan een middengang die diverse niveaus met verschillende trappen in de vides verbindt. Patio’s geven deze middengang nog een extra dimensie door het vele daglicht en het zicht op de besloten buitenruimtes. Zo ontstaat een interessante ruimtelijke beleving onder de heuvels van het Graafschap College.

 Interieur hoofdentree

Materialisering

Voor de materialisatie van de gevels is naast het gras gekozen voor natuurlijke materialen die mooi verouderen, zoals blank gelakte houten kozijnen, aluminium en leien. Deze materialen vormen in relatie met het groen van het gras een contrast en geven karakter aan de gevel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Maria Montesoristraat 3
  • Plaats Doetinchem
  • Projecttitel Graafschap College in Doetinchem
  • Projectarchitect(en) Dorte Kristensen en Lisette Plouvier
  • Adviseur installaties HE adviseurs bv, Rotterdam
  • Adviseur akoestiek Peutz, Mook
  • Aannemer BAM utiliteitsbouw, Arnhem
  • Interieurarchitect Atelier PRO architekten
  • Landschapsarchitect Copijn Utrecht
  • Bouwmanagement Ingenieursbureau Wassenaar bv, Haren(GN)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5961 + 1397 parkeren
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 5514
  • Programma ROC, sector Economie en Dienstverlening
  • Voorlopig ontwerp 01-12-2006
  • Definitief ontwerp 01-05-2007
  • Aanvang bouw 10-12-2010
  • Oplevering 02-04-2010
  • Opdrachtgever Graafschap College, Doetinchem
  • Ontwerpbureau Atelier PRO architekten
Reageer op dit artikel