Project

Gevlochten als een korf van geborgenheid en vertrouwen

Geen categorie

Het ‘Clearing House’ in Salzburg is een opvang- centrum van SOS-Kinderdorpen, waar minderjarige vluchtelingen uit crisisgebieden opvang, hulp en nieuwe perspectieven vinden. Het gebouw voldeed al lang niet meer aan de huidige voorschriften voor een jongerenopvangcentrum, laat staan een instelling met zo’n belangrijke maatschappelijke taak.

Gevlochten als een korf van geborgenheid en vertrouwen

‘In bepaalde delen van het gebouw volstonden kleinere ingrepen niet om de veiligheid van bewoners en ge- bruikers op termijn te garanderen’, herinnert zich architect Michael Strobl die het project in 2009 toege- wezen kreeg.‘Daarom werd besloten om het gebouw volledig te renoveren en zo een nieuwe toekomst te geven. Dit bood ons de gelegenheid om de energe- tische kwaliteit van het gebouw aanzienlijk te verbeteren en tegelijkertijd een gebouw met opvallende architectuur voor de stad Salzburg te realiseren.’  

Boeiende vormgeving

Het fascinerende gevelontwerp van Strobl was doorslaggevend bij de toewijzing van het project: ‘In het Clearing House draait alles rond begrippen als opvang, hulp, steun, vertrouwen, integratie, structuur en bescherming. Deze kernwaarden van het Clearing House wilden we zichtbaar maken in het ontwerp van de gevel.

Zo ontstond het idee om vlechtkunst in de gevel te verwerken. Vlechten van materialen is handwerk dat overal ter wereld wordt toegepast. Van alledaagse gebruiksvoorwerpen tot volledige woningen, allemaal kunstzinnig gevlochten uit lichte, eenvoudige en robuuste materialen. Het is de vereenzelviging van spaarzaamheid en hergebruik’, aldus Michael Strobl. ‘Dit was voor ons de inspiratie om op zoek te gaan naar een modern, vlechtbaar gevelmateriaal.’

Verticale kokers en buigzame gevelpanelen

Dit imposante vlechtwerk kon enkel worden uitgevoerd met ROCKPANEL gevelpanelen die probleemloos gebogen en heel eenvoudig op maat gesneden kunnen worden. ‘En dit ondanks het feit dat dit gevelmateriaal uit het natuurlijk gesteente basalt gemaakt wordt, waardoor het volledig weerbestendig en uitermate robuust is’, verduidelijkt Michael Strobl. ‘De ‘repen’ die uit de panelen werden gesneden, konden perfect tussen de onzichtbare Z-profielen en de zichtbare aluminium kokers geleid worden’, voegt projectleider Klaus Fasching hier nog aan toe. ‘Samen met de architect hebben we verschillende materialen getest, waarbij we uiteindelijk hebben gekozen voor het volgens ons mooiste materiaal.’

Perfect op maat gesneden zonder verlies

Architect Michael Strobl ontwierp in overleg met de firma Appesbacher een montage- en snijplan. Op basis hier- van werden de ROCKPANEL panelen in afmeting 3.050 x 1.250 mm zonder verlies in repen van verschillende breedtes versneden. De architect herinnert zich: ‘We wilden het materiaal zo spaarzaam mogelijk gebruiken. De uitvoering van het gehele project was gericht op het realiseren van een optimaal resultaat binnen een overzichtelijk budget.’

De opdrachtgever en omwonenden konden in de eerste weken na voltooiing van de gevel zelf vaststellen hoezeer het gebruikte gevelmateriaal aansloot bij de visie van een traditionele en natuurlijke gevelbekleding. Om dit te bereiken werd gekozen voor ROCKPANEL Natural. Het uiterlijk van dit ongelakte plaatmateriaal, ROCKPANEL Natural, verandert onder invloed van het klimaat. Zo werd het aanvankelijk geelgroen gekleurde vlechtwerk in Salzburg elke dag een beetje donkerder. ‘Als wilgenhout dat vochtig wordt gevlochten en dan langzaam droogt, kwam de gevel opvallend tot leven’, beschrijft Klaus Fasching dit proces. ‘De gevlochten gevelpanelen vragen geen extra onderhoud’, aldus nog Klaus Fasching. ‘Hun oppervlak is perfect weerbestendig.’

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Schwanthalerstraße 43 a
  • Plaats Salzburg
  • Projecttitel Gevlochten als een korf van geborgenheid en vertrouwen
  • Projectarchitect(en) Michael Strobl
  • Toeleveranciers true
  • Aanvang bouw 08-11-2012
  • Ontwerpbureau ROCKWOOL B.V. / ROCKPANEL Group
Reageer op dit artikel