Project

Gemeentehuis Drechterland in Hoogkarspel door De Zwarte Hond

Geen categorie

Gemeente Drechterland heeft in het hart van Hoogkarspel een nieuw onderkomen gekregen dat deel uitmaakt van het nieuwe dorpshart. Het nieuwe gemeentehuis is zorgvuldige aansluiting op het maaiveld op een vanzelfsprekende manier verankerd in het nieuwe dorpscentrum. Tegelijkertijd maken de unieke kapvorm en uitkijktoren een echte blikvanger van het gebouw.

Gemeentehuis Drechterland in Hoogkarspel door De Zwarte Hond

Toen de gemeentes Venhuizen en Drechterland fuseerden, bleek het bestaande gemeentehuis in Hoogkarspel niet geschikt om de nodige dienstverlening te huisvesten. De noodzaak tot nieuwbouw werd gecombineerd met de wens van lokale ondernemers om het winkelcentrum op te knappen. De Zwarte Hond ontwierp het gemeentehuis en het stedebouwkundig plan voor het dorpshart.

Vanzelfsprekende plek in het dorp

Voorafgaand aan het ontwerp verdiepte De Zwarte Hond zich in de specifieke kenmerken van de omgeving en de functies van het nieuwe gebouw. In het stedenbouwkundig plan kregen de belangrijke dorpsfuncties zoals de kerken en de winkels een plek aan het dorpsplein. Het nieuwe gemeentehuis voegt zich hier op vanzelfsprekende wijze tussen, terwijl de gezichtsbepalende architectuur haar publieke functie onderstreept.

De noodzakelijke fusie van twee gemeentes heeft uiteindelijk geleid tot de revitalisering van een dorp, met een positieve uitstraling op de regio. De architectuur van het gemeentehuis draagt dit op passende wijze uit.

Opengewerkte gevel

De bakstenen gevel van het gemeentehuis is opengewerkt met grote glaspartijen over de gehele hoogte van het gebouw. Ook in de uitnodigende entree is veel glas toegepast. Voor de bezoeker is het bij binnenkomst meteen duidelijk waar in het gebouw hij zich bevindt.

Uitwisseling van ideeën

Het gebouw heeft een eenvoudige doorsnede die bestaat uit twee delen: een publieksdeel en een werkgebouw. Deze twee delen ontmoeten elkaar in een licht, levendig atrium. Hier komen het bestuur, de ambtenaren en de bevolking elkaar tegen. Het is de plek in de gemeente waar kennis uitgewisseld kan worden en nieuwe samenwerkingsverbanden kunnen ontstaan.

In het publieksgedeelte zijn op de begane grond onder andere burgerzaken, de raadzaal en een restaurant ondergebracht. Hierboven bevinden zich de kantoren van burgemeester en wethouders. De backoffice ligt aan de andere kant van het atrium, boven de half verdiepte parkeergarage.

Thuisgevoel

De backoffice werkt volgens het Nieuwe Werken en heeft een grote diversiteit aan werkplekken tot zijn beschikking. De scheiding van het openbare publiekstoegankelijke deel en het werkgedeelte is op een vanzelfsprekende manier ontworpen, zonder hekken of poortjes: het is voor iedereen duidelijk waar ze moeten zijn. In het tijdloze, chique interieur zijn duurzame, natuurlijke materialen als hout en natuursteen toegepast. Dit is in accenten gecombineerd met frisgroen wat visuele rust brengt in het gebouw. Een optimale akoestiek, veel daglicht en een speelse indeling zorgen er voor dat het gemeentehuis een fijne, verblijfplek is, waarin zowel bezoekers als medewerkers zich thuis voelen en geïnspireerd blijven.

Duurzaamheid door ruimtelijke opzet

Het realiseren van een duurzaam gemeentehuis was vanaf de start een belangrijk uitgangspunt. De gemeente ambieerde een BREEAM Excellent Certificering. Door deze wens al vanaf het begin te integreren in het ontwerp is een zeer duurzaam gemeentehuis opgeleverd zonder al te complexe ingrepen. De compacte vorm en hoge mate van flexibiliteit van het gebouw dragen bijvoorbeeld bij aan een hoge mate van duurzaamheid. Verder is het zeer energiezuinig door o.a. een efficiënte manier van warmte- en koudeopwekking in combinatie met laagtemperatuur verwarming en een optimale inzet van daglicht (ramen zijn hoog gepositioneerd, automatische zonwering voorkomt te veel opwarming). Het grote dakvlak wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken d.m.v. PV-cellen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Raadhuisplein 1
  • Plaats Hoogkarspel
  • Projecttitel Gemeentehuis Drechterland in Hoogkarspel door De Zwarte Hond
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4,100m2
  • Aanvang bouw 22-03-2016
  • Oplevering 01-12-2015
  • Opdrachtgever Gemeente Drechterland (Opdrachtgever tijdens Design en Build VO fase: ABC NOVA; Opdrachtgever tijdens DO, Bestek, Uitvoeringsfase: Bouwgroep Dijkstra Draisma)
  • Ontwerpbureau De Zwarte Hond
Reageer op dit artikel