Project

Gemeenschapshuis Westvleteren

Geen categorie

Om de sociale cohesie binnen de gemeente te versterken wordt een gebouwencomplex gaande van een 19de eeuws schoolgebouw en een oud gemeentehuis tot een industriële aanbouw uit de jaren 1990 getransformeerd tot gemeenschapscentrum. Het dorpshuis wordt verjongd en aangepast aan de moderne gebruikseisen, met respect voor de omgeving en de gebruikers, maar evenzeer met een eigenzinnig karakter.

Gemeenschapshuis Westvleteren

Het gemeenschapshuis biedt onderdak aan verschillende gemeenschapsfuncties: feesten, recepties, kaarting, sportactiviteiten, voorstellingen, concerten,… Een centrale inkom in de oksel van het gebouwencomplex biedt het gebouw een duidelijk adres en verbindt de verschillende functies en ruimtes onderling. De bouwvallige berging maakt plaats voor een uitbreiding van de feestzaal. Het voordien onderbenutte achtergebied wordt zo een buitenruimte voor de feestzaal. Het zadeldak wordt vervangen door één dakhelling, waardoor de zaal verhoogd wordt, baadt in het licht en zichten heeft op de nabijgelegen kerktoren.

Het beeldbepalend karakter van de verschillende bakstenen, die de achtereenvolgende verbouwingen verraden, wordt versterkt door bij deze renovatie de nieuwe delen eveneens in een eigentijds baksteentype te realiseren. Dit resulteert in een lappendeken van baksteensoorten die als een palimpsest herinnert aan de evolutie die het gebouwencomplex heeft ondergaan.

Keuze van milieuvriendelijk materialen op basis van levenscyclusanalyse:alle hout  PEFC en FSC, gipsvezelplaat, groendak en regenrecuperatie. Aandacht voor degelijke isolatie en winddichtheid. CO2 gestuurd ventilatiesysteem D. Condensatieketel op gas.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Westvleterendorp 13
  • Plaats Westvleteren (Vleteren)
  • Projecttitel Gemeenschapshuis Westvleteren
  • Projectarchitect(en) Tom Vanhee
  • Toeleveranciers false
  • Programma Herbestemming tot gemeenschapscentrum
  • Voorlopig ontwerp 04-09-2013
  • Definitief ontwerp 04-09-2013
  • Aanvang bouw 04-09-2013
  • Oplevering 14-09-2012
  • Opdrachtgever Gemeentebestuur Vleteren & Provincie West-Vlaanderen
  • Ontwerpbureau Atelier Tom Vanhee
Reageer op dit artikel