Project

Gebouw Anton op Strijp-S in Eindhoven

Geen categorie

Het witte Gebouw Anton vormt samen met twee andere gelijkvormige gebouwen de ‘Hoge Rug’ van Strijp-S. In de afgelopen negen jaar is dit terrein van Philips getransformeerd tot bruisend stadsdeel voor creatieve en culturele activiteiten, wonen en werken. diederendirrix plaatste deze functies naast en boven elkaar in het solide casco van het industriële Gebouw Anton. Daartoe doorboorde ze het voor Eindhoven karakteristieke gebouw met vijf cilinders.

Gebouw Anton op Strijp-S in Eindhoven

diederendirrix versterkt de bestaande structuur van Gebouw Anton. Oorspronkelijk stonden de zeven bouwlagen enkel door een centrale lift en trappen in de hoeken met elkaar in verbinding. Nu doorboren vijf ellipsvormige cilinders, waarin ook de trappenhuizen zijn gerealiseerd, het gebouw. Drie daarvan steken boven het gebouw uit en voorzien hem van licht en lucht. Door de gangen per verdieping te laten verspringen ontstaan er speelse zichtlijnen vanuit de trappenhuizen naar de verdiepingen en andersom. De zichtlijnen maken volgens de architecten samen met de vele manieren om het gebouw te doorlopen toevallige ontmoetingen tussen gebruikers mogelijk.

  Er zijn veel zichtlijnen en verbindingen tussen het trappenhuis en de verdiepingen. Fotograaf Arthur Bagen

Flexibiliteit

Rondom de nieuwe gangenstructuur zijn lofts van 50 tot 80 vierkante meter geplaatst. Een lichte scheidingswand maakt het mogelijk verschillende wooneenheden te combineren tot grotere lofts of om te bouwen tot kantoor. De flexibiliteit en transformeerbaarheid vormden twee belangrijke uitgangspunten voor woningcorporatie Trudo. De lofts zijn voorzien van kookeilanden en compacte verplaatsbare natte cellen.

Urban Shopper

De begane grond is ingericht als commerciële ruimte. Ook hier voert flexibiliteit de boventoon. “Urban Shopper is een soort open marktplaats voor startende ondernemers met kleine galerietjes en stands”, vertelt projectarchitect Joost Roefs. De units zijn ontworpen door Willem de Kiviet van Kivietdesign.

 
De sanitaire unit in de industriële loft maakt een vrije plattegrond mogelijk. Foto Hildegard Hick

Netwerk van verbindingen

De entree tot de Urban Shopper gebeurt via een nieuw toegevoegde luifel. “Gebouw Anton had geen voorbouw meer. Een nieuwe golfende luifel, geïnspireerd op het dak van Gebouw Gerard, legt het accent op de hoofdingang. Onder de luifel bevindt zich een publieke onderdoorgang en tevens de entree tot de loftwoningen.” De onderdoorgang doorbreekt de 110 meter die het gebouw telt, daarmee ontstaat er een verbinding naar de andere gebouwen van Strijp-S. De ingreep van diederendirrix geeft hiermee zowel het stedebouwkundig plan van Strijp-S als het gebouw zelf een stadse structuur met vele verbindingen en zichtlijnen.

Daktuin

Boven op Gebouw Anton en Gebouw Gerard ontwierp Bureau Lubbers een daktuin. Deze vormen de groene buitenkamers voor de bewoners. De constructie van de gebouwen is versterkt, zodat in de toekomst twee extra verdiepingen mogelijk zijn. Deze overcapaciteit is nu benut om de daktuinen te realiseren.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Torenallee
  • Plaats Eindhoven
  • Projecttitel Gebouw Anton op Strijp-S in Eindhoven
  • Projectarchitect(en) Paul Diederen en Joost Roefs
  • Adviseur installaties LTC&C installatiemanagement
  • Adviseur akoestiek en bouwfysica: Peutz
  • Aannemer Stam + De Koning Bouw bv
  • Landschapsarchitect Buro Lubbers
  • Bouwmanagement Adviesbureau Tielemans Bouwconstructies bv
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 22.500 vierkante meter
  • Programma Lofts en commerciële ruimte
  • Aanvang bouw 03-07-2013
  • Oplevering 01-06-2013
  • Opdrachtgever Trudo, Eindhoven
  • Ontwerpbureau diederendirrix architecten, Eindhoven
Reageer op dit artikel