Project

European Space Innovation Centre in Noordwijk

Geen categorie

Het European Space Innovation Centre (ESIC) is een verzamelgebouw voor kennisintensieve bedrijven, vooral lucht- en ruimtevaartgerelateerd. Het flexibele, duurzame gebouw met zijn een industriële uitstraling is ontworpen door cepezed en staat op het SpaceBusinesspark in Noordwijk.

European Space Innovation Centre in Noordwijk

 

Dit park wordt momenteel door de gemeente ingericht om ondersteunende bedrijvigheid te stimuleren voor het European Space Research & Technology Centre (ESTEC): de grootste vestiging van het European Space Agency (ESA).

Ontmoeten en synergie

De vloervelden van het gebouw hebben een u-vormige plattegrond en lopen trapsgewijs terug onder een gekromd dak. In het hart van het gebouw is een transparant overkapt atrium gesitueerd, uitlopend in een buitenterras. Dit bevat gemeenschappelijke voorzieningen als informele overlegplekken en een klein restaurant en draagt bij aan de mogelijkheid tot ontmoeten en synergie in het gebouw.

Om liftgebruik te ontmoedigen is de hoofdtrap met treden van geëxtrudeerd aluminium centraal gepositioneerd. Veel glas in de gevels en binnenwanden draagt bij aan zowel de algehele ruimtelijkheid en transparantie als de interactie tussen de verschillende bedrijven.

Zo min mogelijk installaties

De vormgeving, constructies, klimaatvoorzieningen en bouwfysische aspecten zijn vergaand geïntegreerd, waarbij de verschillende adviseurs intensief gebruik hebben gemaakt van een driedimensionaal Bouw Informatie Model (BIM). Omwille van de duurzaamheid en efficiëntie heeft het gebouw een minimum aan installaties. Ventilatie vindt plaats door middel van een in de staalconstructie geïntegreerd overdruksysteem dat de lucht van de verschillende units overstort naar het atrium. Hier wint een warmtepomp er energie uit terug alvorens de lucht weer een weg naar buiten vindt. Betonkernactivering in de staalplaat-betonvloeren houdt het pand voortdurend op een comfortabele temperatuur.

  

Alternatief brandveiligheidsconcept

Andere voorbeelden van geïntegreerde oplossingen zijn de hemelwaterafvoer weggewerkt achter de gesloten gevelstroken en een alternatief brandveiligheidsconcept waarin het hele pand geldt als één groot brandcompartiment. De staalconstructie van het atriumdak is tevens geleider van de zonwering aldaar.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres kapteynstraat kapteynstraat 1
  • Plaats noordwijk
  • Projecttitel European Space Innovation Centre in Noordwijk
  • Adviseur installaties Arup, Amsterdam
  • Adviseur akoestiek Cauberg Huygen, Amsterdam
  • Interieurarchitect S|N interieur, Voorburg
  • Bouwmanagement SmitWesterman, Gouda
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2.700 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2009
  • Definitief ontwerp 01-01-2010
  • Aanvang bouw 08-12-2011
  • Oplevering 08-12-2011
  • Opdrachtgever nl development
  • Ontwerpbureau architectenbureau cepezed
Reageer op dit artikel