Project

Entree Muziekcentrum van de Omroep door COEN!

Geen categorie

De nieuwe receptie en wachtruimte zijn vormgegeven als opvallende kiosken, door de Eindhovense ontwerper Coen van Ham. Zo krijgt de entree in het voormalige VARA-gebouw, dat verrommeld en verouderd was, een duidelijke eigen identiteit.

Entree Muziekcentrum van de Omroep door COEN!

 

 

 

Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) is de thuisbasis van de omroepensembles die concerten opnemen voor radio en televisie. Het MCO is sinds 1996 gehuisvest in het voormalige VARA-gebouw aan de Heuvellaan in Hilversum, een ontwerp van P.J. Elling en later gerenoveerd door de Architekten Cie. Het biedt onderdak aan het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor, het Metropole Orkest en de omvangrijke Muziekbibliotheek van de Omroep.

Eigen gezicht

De opdrachtgever wilde de bestaande entreeruimte een make-over geven en vroeg aan COEN! een duidelijke en bijzondere entree met wachtruimte te ontwerpen. De ontwerper plaatste twee vrijstaande ruimtes, die refereren aan muziekkiosken, met fragiele frames. Deze wachtruimtes zijn tevens te gebruiken voor kleine besprekingen.

De grote hal bevatte vroeger de uitgebreide muziekbibliotheek en stond vol met kasten. Deze belemmerden echter de doorloop en deden onrecht aan de hoge hal. Nu is deze ook te gebruiken voor ontvangsten, rondleidingen en overige evenementen. Door er drie grote leestafels te plaatsen is de ruimte beter leesbaar.

Intieme sfeer

Achterin bevindt zich het muziekcafé. Deze lagere ruimte heeft een donker plafond en feestelijke verlichting in een ritmisch patroon. Zo krijgt dit gebied een intieme sfeer, in contrast met de ruimtelijke en lichte open hal.
De stoere tafels zijn speciaal door COEN! voor dit project ontworpen. Omdat het formaat en de uitstraling niet te vinden waren in bestaande meubelcollecties, maakte Coen van Ham tafels in een oervorm en met stevige lijnen. Het metalen frame is ingelegd met een blad bekleed met Marmoleum. Het kleurrijke of juist ingetogen Marmoleum vormt een fraai contrast met het in hoogglans wit gelakte frame.

Kleurrijk
De ontwerper maakte ook frisrode omkastingen voor de speciale kasten waarin de muziekcollectie van de bibliotheek wordt bewaard. Dit rode kader benadrukt de kasten en geeft de ruimte kleur en structuur. Tevens zijn de zijkanten van het kader magnetisch en zo bruikbaar als magneetbord. Het materialenpalet bestaat uit hoogglans rood gelakt metaal, blauwgrijs en geel Marmoleum, donkergrijze wanden en houten kiosken met blauwgroen hoogglans laminaat.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Heuvellaan 33
  • Plaats Hilversum
  • Projecttitel Entree Muziekcentrum van de Omroep door COEN!
  • Projectarchitect(en) Coen van Ham, Eindhoven
  • Interieurarchitect COEN! bureau voor vormgeving, Eindhoven
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 800 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2008
  • Definitief ontwerp 01-01-2008
  • Aanvang bouw 02-12-2010
  • Oplevering 01-01-2010
  • Opdrachtgever Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum
  • Ontwerpbureau COEN! bureau voor vormgeving, Eindhoven
Reageer op dit artikel