Project

Energieplein Dordrecht – LANDLAB

Geen categorie

Het voormalige watergebonden industriegebied ten oosten van het centrum van Dordrecht transformeert tot woon- en recreatiegebied. Als onderdeel van het project Stadswerven ontwierpen LANDLAB en gemeente Dordrecht het Energieplein. Gelegen tussen de entrees van het poppodium en theater Energiehuis, de nieuwe bioscoop en het dienstengebouw vormt het plein het hart van het culturele cluster.

Energieplein Dordrecht – LANDLAB

In het gebied waar ooit kranen stonden, stapels hout en hopen steenkool lagen, ligt nu een plein met verwijzingen naar het verleden. Het plein is specifiek maar kent geen eenduidige functie. Er kan door de jeugd worden gesport, gespeeld en gehangen. Het dient als cultuurplein voor het uitgaanspubliek en is tevens geschikt voor kleine evenementen.

 
Foto: Jan van der Waal 

Plein in een plein

Vanwege de grote maat en de verschillende verkeersstromen heeft LANDLAB een plein in een plein gecreëerd. Acht hoge industriële masten begrenzen een speelterrein in het midden. Hierbinnen kan veilig worden gespeeld, daarbuiten is ook ruimte voor verkeer. De masten zijn voorzien van dynamische verlichting. Hiermee kan gedrag worden beïnvloed. In plaats van speeltoestellen zijn ‘speelaanleidingen’ gecreëerd zoals betonnen stapstenen en rubberen heuvels.

 

Tweedeling

De vroegere tweedeling tussen land- en watergerichte industrie is teruggebracht in de bestrating. Betonnen strips lopen richting de oever van de Wantij. In een tweede fase zal hier een getrapte kade worden gerealiseerd. Deze vormt een doorgaande promenade en langgerekt podium met treden op zithoogte. Kleine clusters met bomen liggen verspreid over het gebied. Het robuuste karakter blijft zo behouden.

 
Foto: Jarko de Witte van Leeuwen 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Noordendijk 148
  • Plaats Dordrecht
  • Projecttitel Energieplein Dordrecht - LANDLAB
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2014
  • Aanvang bouw 11-08-2016
  • Oplevering 01-01-2016
  • Opdrachtgever Gemeente Dordrecht
  • Ontwerpbureau LANDLAB en Gemeente Dordrecht
Reageer op dit artikel