Project

Emma Kinderziekenhuis AMC door OD205 Architectuur en OPERA Amsterdam

Geen categorie

Het Emma Kinderziekenhuis, gesitueerd op de bovenste verdieping van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, ondergaat op dit moment een drastische transformatie. OD205 Architectuur uit Delft en OPERA Amsterdam zijn samen verantwoordelijk voor de verbouwing van het interieur, die de nieuwe aanpak van het kinderziekenhuis toont en implementeert.

Emma Kinderziekenhuis AMC door OD205 Architectuur en OPERA Amsterdam

 

 OD205 liet de archetypische layout van een ziekenhuis, met kamers aan de gevels, los en opende de gangen tot aan de gevels. Zo komt de wereld buiten het gebouw naar binnen. OPERA Amsterdam wilde de modernisering van het Emma Kinderziekenhuis integraal aanpakken. Het EKZ behandelt namelijk niet alleen zuigelingen, maar ook pubers en alle leeftijden daartussenin.

Elke groep heeft daarom zijn leeftijdsafhankelijke faciliteiten en eigen leefomgeving nodig, terwijl het ziekenhuis als geheel een samenhangende structuur dient te hebben. Behalve de wensen van jonge patiënten zijn ook die van ouders en verplegers belangrijk.

Gradaties van intimiteit

OD 205 en OPERA definieerde drie gebieden van intimiteit: zones gericht op het contact met de buitenwereld, zones voor de wereld die het kind direct omringt en zones die in zichzelf zijn gekeerd. De ‘Parade’, de hoofdstraat die door het EKZ loopt als een avenue door een grote stad, speelt een belangrijke rol in het interieurontwerp. Deze hoofdstraat leidt naar alle publieke plekken in een stad: het plein, de dierentuin, het park, de sportvelden, het theater, etc.

Iedere afdeling is door OPERA van een thema voorzien: zo heeft de zuigelingenafdeling het thema van de Hortus. Dit is in de gangen verbeeld door motieven van planten en bloemen op de (glazen) wanden en door een pictogram van een bloem op te nemen in de bewegwijzering.

Kleuren en illustraties

Een verfijnd kleurensysteem onderscheidt de afdelingen van elkaar. Kunstenaars van over de hele wereld zijn door OPERA gevraagd illustraties te ontwerpen die bij dit kleurenschema en de Parade passen. Ook de kleuren van de bewegwijzering volgden uit deze ongecompliceerde ‘gereedschapskist’.

Het hart van het ontwerp is de subtiele balans tussen de gebieden waar weinig zintuiglijke prikkels zijn, plekken waar het kind zich terug kan trekken en plekken (zoals de lounge en de bioscoop) waar veel prikkels het verblijf van het kind in het ziekenhuis verbinden met de buitenwereld.

Eerste en tweede fase

Het eerste deel van de verbouwing, dat de afdelingen Zuigelingen en Staf behelst, is onlangs opgeleverd. De komende maanden worden de afdelingen voor grote kinderen, tieners, oncologie, chirurgie, intensive care, het theater, de speelplekken, lounges, terrassen en meditatieruimtes aangepakt. In totaal beslaat de opdracht 11000 m2. De oplevering wordt verwacht in 2013.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Meibergdreef 9
 • Plaats Amsterdam
 • Projecttitel Emma Kinderziekenhuis AMC door OD205 Architectuur en OPERA Amsterdam
 • Projectarchitect(en) OD205 Architectuur P.A.M. Defesche, G. de Boer
 • Adviseur installaties Grontmij Technical Management, Amersfoort
 • Aannemer Medicom Zes VolkerWessels, Amsterdam
 • Interieurarchitect OPERA Amsterdam: LIes Willers, Rob van Sprang, Letteke Klooster; Team OPERA Amsterdam: Frans Bevers, Jarl Schulp, Renata Alvares, Ynte Alkema, Jeroen Luttikhuis, Roel van Eijk, Jelena Stefanovic, Roel Geurts, Boaz Baradon, Rick Abbenbroek, Davide Scarpa.
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1e fase 2500 m2, 2e fase 8500 m2
 • Voorlopig ontwerp 01-01-2005
 • Definitief ontwerp 01-07-2008
 • Aanvang bouw 07-04-2010
 • Oplevering 01-01-2010
 • Opdrachtgever Directoraat Huisvesting AMC, Amsterdam
 • Ontwerpbureau OD205 architectuur, Delft en OPERA Amsterdam, Amsterdam
Reageer op dit artikel