Project

Een plek om thuis te komen

Geen categorie

Een modern en comfortabel pied à terre in een eeuwenoud huis in het centrum van een stad, dat is toch de wens van iedere reislustige ondernemer? Dit pied a terre, ontworpen door Unknown Architects, is een huis geworden waar je graag naar terug keert na een verblijf in het buitenland. Het ontwerp combineert een eeuwenoud pand met nieuwe interieurelementen met als resultaat een minimalistisch en praktisch ingerichte woning.

Een plek om thuis te komen

 Unknown Architects is een jong bureau, opgericht door twee Delfse Bouwkunde studenten met als doel meer ervaring met opdrachtgevers te krijgen. Dat zij al steeds beter de wensen van de opdrachtgever weten te vertalen in een realiseerbaar ontwerp, blijkt uit deze recent opgeleverde woning in het centrum van Leiden. Het ontwerp is eenvoudig, helder van opzet en sluit naadloos aan bij het programma van eisen van de opdrachtgever.

Een praktisch maar comfortabel interieur

Iets wat meteen opvalt aan het ontwerp is het veelvuldig gebruik van hout. De begane grond is in gebruik als kantoor en als logeerkamer. Een bamboe meubelstuk in de vorm van een podium en kast, bevat bergruimtes en een uitschuifbaar bed. Een belangrijke wens van de opdrachtgever was om de keuken een prominente plek te geven. Dit is het hart van iedere woning. In het ontwerp van Unknown Architects is de keuken geplaatst op de eerste verdieping. Het is een plek geworden waar alle woonactiviteiten kunnen plaatsvinden. Voedsel kan bereid worden in de uit twee delen bestaande keuken waarna de maaltijd kan worden gebruikt aan de eettafel met vaste bank, die tevens als trapafscheiding fungeert. Zittend aan tafel, is er een mooi uitzicht op het centrum van Leiden. De keuken en eettafel zijn uitgevoerd in gebleekt walnoten. De zolderverdieping is de hoofdslaapkamer, ook hier is een vast meubelstuk toegevoegd: een kleine kast uit bamboe die tevens als extra zitgelegenheid kan dienen. Door het hele pand zijn de plafonds niet afgewerkt, maar in de staat gelaten waarin ze werden aangetroffen. De wanden hebben een witte afwerking van leem. De toegepaste materialen en het gebruik van vaste meubelstukken, creëren een neutrale basis voor het drukke leven van de opdrachtgevers. Een plek om thuis te komen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Leiden
  • Projecttitel Een plek om thuis te komen
  • Aannemer Bouwbedrijf Degewij
  • Interieurarchitect Klaas Olthoff Keukenmakerij, Intopmaat
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 75
  • Aanvang bouw 28-02-2014
  • Opdrachtgever DoorZigt B.V.
  • Ontwerpbureau Unknown Architects
Reageer op dit artikel