Project

Duurzaamheidscentrum in Assen door 24H

Geen categorie

Doordat de termieten rekening houden met de zon en opwarming van de lucht, kent hun onderkomen een constante ventilatiestroom. Deze constructie inspireerde 24H architecture in hun ontwerp voor een duurzaamheidscentrum in Assen. Naast de gebruikelijke duurzaamheidsmaatregelen zorgt een ‘zonnetoren’ voor de natuurlijke ventilatie die we ook bij termietenheuvels aantreffen.

De technieken die 24H toepaste in het duurzaamheidscentrum zijn al zo oud als de weg naar Rome. Grondbuizen voeren lucht aan voor het interieur. In de zomer koelt de ondergrondse reis de lucht af, en in de winter wordt door hetzelfde mechanisme de lucht iets opgewarmd alvorens het door de vloerverwarming op de juiste temperatuur wordt gebracht. Vooral in de zomer zorgt de zonnetoren voor natuurlijke trek.

Zomersituatie

Wintersituatie

De zonnetoren fungeert tevens als uitkijktoren en oriëntatiepunt in het landschapspark waar het centrum is gevestigd.

In het duurzaamheidscentrum worden talloze duurzame technieken toegepast voor de klimaatregeleing en energievoorzieningen, zoals zonnepanelen en een pelletkachel die wordt gevoed door houtsnippers uit het nabijgelegen Asserbos.

Het noordelijke gedeelte van het dak gaat over in de dierenweide van de naastgelegen dierenboerderij. Aan het zuidelijke gedeelte van het dak zijn enkele thematische tuinen voor bezoekers gerealiseerd. De twee groene hellende daken komen bijeen aan de top van het gebouw. Hier bevindt zich de zonnetoren.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bosrand
  • Plaats Assen
  • Projecttitel Duurzaamheidscentrum in Assen door 24H
  • Projectarchitect(en) Maartje Lammers en Boris Zeisser
  • Aannemer Jansman Bouw, Luttenberg
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 24-06-2015
  • Oplevering 01-05-2015
  • Opdrachtgever Gemeente Assen
  • Ontwerpbureau 24H architecture
Reageer op dit artikel