Project

Dubbelwoonhuis Lookwatering in Den Hoorn door DP6

Geen categorie

Aan de Lookwatering in Den Hoorn (ZH) liggen de woonhuizen en de boerderijen langs het water van de Look. De locatie van het dubbelwoonhuis is achter deze bebouwing tussen schuren en kassen. Vroeger lagen hier uitgestrekte kassen voor de tuinbouw. Langzaam transformeert dit kassengebied in de woonwijk Look-West Noord.

Dubbelwoonhuis Lookwatering in Den Hoorn door DP6

In deze nieuwe wijk is het water een belangrijk thema. Het dubbelwoonhuis ligt op de grens van het oude lint en de nieuwe wijk. Rond het dubbelwoonhuis komt aan drie zijdes water te liggen. Het vormt als bebouwing de afsluiting van een nieuwe brede vaart.

Een volume, twee verschillende huizen

De woningen zijn door de architect Robert Alewijnse (DP6) ontwikkeld, ontworpen en gerealiseerd. Het dubbelwoonhuis is ontworpen als één architectonisch object waarbinnen twee totaal verschillende woningen zijn gerealiseerd. De oostelijke woning is specifiek ontworpen voor het gezin van de architect. De westelijke woning is na de verkoop aangepast aan de wensen van de bewoners.

Boerenschuur

Het ontwerp refereert aan de zwarte houten boeren schuren met golfplatendaken die in deze streek te vinden zijn. De noordkant is gericht op de openbare weg, is relatief gesloten en heeft een afwerking van zwart hout. De zuidoost kant is gericht op water en tuinen en is volledig transparant. Aan deze kant is de schuur opengewerkt en vervaagt de grens tussen buiten en binnen. De wit gestucte volumes en wanden steken door het glas naar buiten. De brede veranda vormt de overgang van buiten naar binnen.

 

Energiezuinig

De woonhuizen hebben een grote passieve energiezuinigheid. De noordwest kant is gesloten en de zuidoost gevels is zeer transparant. Zo wordt vooral de ochtendzon gevangen en de avondzon geweerd. Door de veranda wordt de hoge zon geweerd uit de woningen. De zware isolatiepakketten van de gevels en het dak geven een hoge isolatie. In de installaties is gebruik gemaakt van warmteterugwinning uit douchewater.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lookwatering 24a
  • Plaats Den Hoorn
  • Projecttitel Dubbelwoonhuis Lookwatering in Den Hoorn door DP6
  • Projectarchitect(en) Robert Alewijnse
  • Aannemer Aannemersbedrijf Schotte, Pijnacker
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 426
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2008
  • Definitief ontwerp 18-07-2011
  • Aanvang bouw 18-07-2011
  • Oplevering 01-12-2010
  • Opdrachtgever Familie Alewijnse - Verweij, Den Hoorn
  • Ontwerpbureau DP6
Reageer op dit artikel