Project

Drukkerij Van Wijk in Oostzaan door cepezed

Geen categorie

De nieuwbouw van drukkerij Van Wijk in Oostzaan is ontworpen, ontwikkeld en uitgevoerd door de zusterbedrijven cepezed, cepezed projects en Bouwteam General Contractors. Qua vormgeving en materialisatie is het familie van de bebouwing op het direct naastgelegen bedrijventerrein Het Bos Oostzaan, dat in samenwerking met Piet Boon eveneens door cepezed projects wordt ontwikkeld.

Drukkerij Van Wijk in Oostzaan door cepezed

Drukkerij van Wijk is een voorbeeld van hoe met een relatief beperkt budget toch een elegant bedrijfspand kan worden gerealiseerd.

Heldere indeling

Het langgerekte, rechthoekige gebouw is opgedeeld in drie beuken. De middenzone beslaat een dubbele hoogte en huisvest de drukkerijvloer met de bijbehorende preproductie, die door een transparante wand van elkaar gescheiden zijn. In de strook hiernaast zijn op de begane grond kantoren, de installatieruimtes en de opslag gelegen. Hierboven liggen aan een galerij langs de drukhal en preproductie nog meer kantoren, het archief en de bedrijfskantine. De derde bouwbeuk is van de andere twee gescheiden en bevat de goederenexpeditie van de drukkerij alsmede een aantal tweelaagse bedrijfsunits in gebruik bij anderen.

Bouwsnelheid

De gevels zijn direct aan de stalen draagconstructie bevestigd en hebben een verticale geleding van afwisselend glazen en matzwarte stroken, waarbij de laatste zijn voorzien van een verfijnde profilering. De moduulmaat van de geleding is gebaseerd op de breedte van de gebouwhoge stalen sandwichpanelen. Het glas is eveneens voorzien van matzwarte ventilatieklepjes en een tussenregel ter hoogte van de verdiepingsvloer. Voor de montage van het gevelsysteem zijn speciale bevestigings- en hoekprofielen ontwikkeld. Dit maakt dat het glas, de sandwichpanelen en de hoekafwerkingen steeds volledig in hetzelfde verticale vlak liggen. Ook hebben de speciaal ontworpen profielen aanzienlijk bijgedragen aan de bouwsnelheid.

Dubbelfunctie

Het dak bestaat ook uit panelen en heeft middels schijfwerking een functie in de stabiliteit van het gebouw, waardoor geen aanvullende stabiliteitsvoorzieningen nodig zijn. De gebouwhuid heeft een hoge isolatiewaarde en de vloeren zijn voorzien van betonkernactivering. Ventilatie en recirculatie en de warmtepomp op het grondwater dragen belangrijk bij aan de verdere klimatisering. Bij een hoge warmtebelasting in verband met de drukpersen koelen koudwaterconvectoren extra bij.

Ontwerp en realisatie

  • Adres skoon 6
  • Plaats oostzaan
  • Projecttitel Drukkerij Van Wijk in Oostzaan door cepezed
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1.880 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2011
  • Definitief ontwerp 01-01-2011
  • Aanvang bouw 13-07-2011
  • Oplevering 01-01-2011
  • Opdrachtgever drukkerij Van Wijk
  • Ontwerpbureau cepezed
Reageer op dit artikel