Project

De St@art in Apeldoorn

Geen categorie

De Apenheul is verrijkt met een centrum voor milieu-educatie dat tevens een ontmoetingsplek is voor verenigingen, ondernemers, scholieren en bezoekers. Het gebouw lijkt op een reusachtig houten skelet en vormt een schakel tussen de Apenheul en Park Berg en Bos.

De St@art in Apeldoorn

 

 

 

Programma

Het gebouw huist een ondergronds auditorium voor 350 bezoekers, twee multifunctionele zalen, een atelier, een ruimte voor tentoonstellingen en behandelkamers voor de dierenartsen van de Apenheul

29 spanten

Het gebouw heeft een lengte van 150 meter. De constructie van het houtenskelet berust op 29 spanten van inlands lariks. De grootste spant is 30 meter lang en weegt ongeveer drie ton. Al het gebruikte hout is FSC of PEFC gecertificeeerd. 

 
De constructie vanhet houtskelet berust op 29 spanten van inlands lariks. Fotograaf Ben Vulkers

Zonnecellen en glas

De houten vlakken worden nog door RAU bekleed met zonnecellen die in een groot deel van de elektrische behoefte van het gebouw zullen voorzien. De parkzijde van het gebouw is bijna volledig in glas uitgevoerd en biedt medewerkers en bezoekers een panoramisch uitzicht op de omringende bomen.

Duurzaam

Het gebouw heeft geen gasaansluiting en is CO2 neutraal. Dankzij betonkernactiviering en warmte- en koude opslag zijn geen radiatoren of airco voor verwarmen en koelen nodig. Ook de warmte van mens en apparatuur wordt door een warmteterugwininstallatie hergebruikt. De LED verlichting in het gebouw is gekoppeld aan een intelligent verlichtingssysteem; de verlichting wordt per werkplek automatisch geregeld.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Apenheul
  • Plaats Apeldoorn
  • Projecttitel De St@art in Apeldoorn
  • Adviseur installaties Valstar Simons
  • Aannemer Bam techniek Regio Oost en Hollander Techniek
  • Bouwmanagement Aronsohn
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3550 m2
  • Programma Bezoekerscentrum en kantoor
  • Voorlopig ontwerp 01-08-2007
  • Definitief ontwerp 01-06-2009
  • Aanvang bouw 23-08-2010
  • Oplevering 01-06-2010
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 6,7 miljoen euro
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 5,4 miljoen euro
  • Opdrachtgever Apenheul
  • Ontwerpbureau RAU, Amsterdam
Reageer op dit artikel