Project

De Haagsche Zwaan door ZZDP Architecten

Geen categorie

Een ‘leunend’ kantoorgebouw van staal en glas, dat een poort vormt met het aan de overzijde van de Utrechtsebaan gelegen TNT-gebouw. Dit was de eis van de gemeente Den Haag. ZZDP Architecten heeft hier gehoor aan gegeven door een gebouw te realiseren dat twaalf meter uitkraagt en anderhalve meter uitsteekt boven de snelweg.

De Haagsche Zwaan door ZZDP Architecten

 

 

 

Uitkraging

Om de enorme overstek mogelijk te maken, zijn aan de buitenzijde van het gebouw trekstangen gerealiseerd. Deze heeft ZZDP Architecten bewust in het zicht gelaten. Onder de uitkraging bevindt zich de open entree.

Inpassing in de omgeving

Het architectenbureau heeft geprobeerd om de nieuwbouw zo veel mogelijk te integreren in de omgeving en rekening te houden met de wensen van de omwonenden. Zo is de in eerste instantie voorgestelde inpandige parkeervoorziening minder hoog geworden op straatniveau en dieper de grond ingegaan. In de woonstraat gaat het bovengrondse parkeren volledig schuil achter een ondiepe kantoorstrook met vergaderruimtes.

  Fotograaf  Michel Kievits

Transparante plint

Ten opzichte van het bestaande kantoorgebouw van TNT is de plint van de Haagsche Zwaan een stuk transparanter. Hier bevinden zich een lobby en diverse voorzieningen ten behoeve van de gebruikers, de bezoekers en de omgeving.

Flexibele kantoorvloeren

De kantoorverdiepingen zijn eenduidig en flexibel. De verhouding tussen het bruto vloeroppervlak en het verhuurbaar vloeroppervlak is,gezien de complexe constructie, verbazingwekkend goed, 87%.

Bouwfysica

Gezien de ligging aan de snelweg is er uitgebreid gestudeerd op de bouwfysische aspecten van de vliesgevel. De geluidsbelasting van het verkeer is enorm. De doorzichtige delen in de gevel zijn daarom opgebouwd uit 45mm dik glas.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Schenkkade 50
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel De Haagsche Zwaan door ZZDP Architecten
  • Projectarchitect(en) Joris Deur, Adam Smit
  • Adviseur installaties Hori, Zeist
  • Adviseur akoestiek DGMR, Arnhem
  • Aannemer Visser en Smit Bouw, Papendrecht
  • Bouwmanagement Corsmit, Rijswijk
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 27.500 m2 incl parkeren
  • Programma Kantoor met parkeren
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2005
  • Definitief ontwerp 01-06-2006
  • Aanvang bouw 14-09-2010
  • Oplevering 01-08-2010
  • Opdrachtgever OVG, Rotterdam
  • Ontwerpbureau ZZDP Architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel