Project

Cultuurhuis pléiade

Geen categorie

VEELZIJDIG GEBOUW, HARMONIEUS INGEPAST – Het nieuwe cultuurhuis Pléiade in Doorn huisvest niet alleen de gemeente Utrechtse Heuvelrug (met alle bijbehorende publieksgerichte functies), maar het gebouw biedt ook onderdak aan de bibliotheek, het Centrum voor Jeugd en Gezin, de VVV, de muziekschool, een grand café, de ABN AMRO Bank en de Doornse Oudheidskamer.

Gekozen door de bewoners

Op verzoek van de opdrachtgever zijn twee ontwerpen gemaakt. Het, door de bewoners van Doorn, gekozen ontwerp had een vrij uitzicht op de kerk en op de poort van de zij-ingang van Huis Doorn, een nieuw plein tussen kerk en gemeentehuis en de terugkeer van een historische beukenlaan.

Groen dak

Het gebouw is in drie bouwdelen opgetrokken rond een centrale ovale middenruimte en vormt een samenhangend geheel dat de kleinere schaal van de omgeving respecteert. Een bladvormig koperen dak, gesteund door larikshouten kolommen en spanten, bekroont de centrale publiekshal. De onderzijde van het dak en de wanden van de het atrium zijn van geperforeerd gips, met daarachter een geluiddempende deken die zorgt voor een prettige akoestiek.

Multifunctioneel ruimtegebruik

Uitgangspunt bij het interieurontwerp was dat alle publieksruimten multifunctioneel gebruikt moeten kunnen worden. De centrale hal is tegelijk entreehal, wachtruimte en bibliotheek. Het meubilair in de bibliotheek staat op wielen, zodat de ruimte ook te gebruiken is voor grote bijeenkomsten of manifestaties.

De raadzaal met zijn grote glazen gevel is theater, poppodium, filmzaal, trouwzaal, feest- en conferentieruimte. Ook hier staat alle meubilair op wielen.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kerkplein 2
  • Plaats Doorn
  • Projecttitel Cultuurhuis pléiade
  • Projectarchitect(en) Marc Ibelings
  • Adviseur installaties Technisch Adviesburo Becks, Vught
  • Adviseur akoestiek Peutz, Mook
  • Aannemer Haafkes/Draisma vof, Apeldoorn
  • Bouwmanagement Van Rossum, Amsterdam
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7.230 m²
  • Aanvang bouw 15-08-2016
  • Oplevering 01-03-2007
  • Opdrachtgever Gemeente Utrechtse Heuvelrug
  • Ontwerpbureau Ibelings van Tilburg architecten
Reageer op dit artikel