Project

Cultureel Centrum Landvast

Geen categorie

Cultureel Centrum Landvast ligt in de havenkom van Alblasserdam; buitendijks, half in het water. Landvast brengt levendigheid in het dorpscentrum en versterkt de relatie tussen het dorp en de haven. Het heeft een open karakter met een uitnodigende, naar het dorp gerichte, entree. Vrijwel alle lokale culturele instellingen zijn ondergebracht in dit multifunctionele centrum.

Cultureel Centrum Landvast

Het gebouw ligt buitendijks, half in het water van de haven, die in open verbinding staat met de rivier De Noord. De onderkade – ingericht als parkeerterrein – kan bij hoge waterstanden onderlopen. Het nieuwe centrum is door middel van een brug bereikbaar vanaf de hoger gelegen kade. Het heeft een open karakter met een uitnodigende – naar het dorp gerichte – entree. Landvast geeft een impuls aan de levendigheid van het centrumgebied en versterkt de relatie tussen het dorp en de haven. De brug, het hoge bordes met de trap en de stoere gemetselde onderbouw dramatiseren de buitendijkse ligging. De onderbouw bestaat uit een waterdichte betonconstructie, die t.p.v. de gevelopeningen met innovatieve waterkeringen kan worden gedicht. De lichtere bovenbouw is uitgevoerd met een fraai gedetailleerde zinkkleurige metalen gevelbekleding. Ondanks het ‘gesloten programma’ is een alzijdig georiënteerd en een open, toegankelijk gebouw gerealiseerd. Wie als bezoeker de ontvangstruimte betreedt wordt verrast door de ruimtelijkheid en de helderheid ervan. De sobere, ingetogen buitenzijde vormt een contrast met het lichte en sfeervolle interieur. Naast de opdracht van de Gemeente Alblasserdam heeft Abrahamse De Kock Architecten in opdracht van de Stichting Sociaal Cultureel Centrum Alblasserdam het gehele interieur ontworpen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Haven 4
  • Plaats Alblasserdam
  • Projecttitel Cultureel Centrum Landvast
  • Adviseur installaties Huygen Installatie Adviseurs
  • Aannemer Van der Pas Bouwgroep BV
  • Interieurarchitect Abrahamse De Kock Architecten BNA
  • Bouwmanagement ABT bv
  • Toeleveranciers false
  • Programma Cultureel Centrum met bioscoop
  • Aanvang bouw 24-02-2016
  • Opdrachtgever Gemeente Alblasserdam
  • Ontwerpbureau Abrahamse De Kock Architecten BNA
Reageer op dit artikel