Project

Cultureel centrum Belfeld

Geen categorie

Voor het dorp Belfeld hebben we een cultureel centrum gemaakt. Door de functies samen in één gebouw te koppelen versterken ze elkaar. Zo hebben een theater, recreatieruimten, gezondheidscentrum, bibliotheek, sprothal en horeca een plek gekregen. De nieuwbouw geeft het dorp de ruimte terug middels een dorpspleintje. Hierop heeft de horeca zijn terras en kan er jeu de boules gespeeld worden.

Cultureel centrum Belfeld

De nieuwbouw is zo ontworpen dat er een plein aan de Julianastraat ontstaat dat samen met het Koninginneplein en Muldersplein een nieuwe route door het centrum vormt. Het plein is tevens één van de twee entrees naar het gebouw, een plek om te verblijven en te ontmoeten. De inrichting van het plein sluit met zijn ronde vormen aan bij het dorpse karakter van Belfeld.

De entrees aan het Hamarplein en aan het nieuwe plein zijn transparant en uitnodigend. Ze komen uit in de centrale foyer. Hieromheen zijn alle functies gelegen: de bar, grote zaal, de drie activiteitenruimten, sporthal, gezondheidscentrum en de bestaande bibliotheek. Deze zijn ook met een eigen entree vanaf het plein bereikbaar zodat een goede beheersbaarheid mogelijk is.

Horizontale banen van metselwerk bepalen het beeld van het gebouw aan het nieuwe plein. Knikken in de gevel geleden de massa en zorgen voor een dynamisch perspectief. Door het vele glas is goed zichtbaar wat er binnen in het gebouw gebeurt. Het metselwerk bestaat uit verschillende kleuren en verwijst naar het lokale gebruik van baksteen in Belfeld.
Op deze manier hebben we een gebouw gemaakt dat past bij Belfeld en waar alle inwoners trots op zijn.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Stevensplein 24
  • Plaats Belfeld
  • Projecttitel Cultureel centrum Belfeld
  • Projectarchitect(en) Jeanne Dekkers
  • Toeleveranciers false
  • Programma Theater, ontmoetingsruimte, bibliotheek, sporthal, gezondheidscentrum, horeca
  • Voorlopig ontwerp 04-09-2013
  • Definitief ontwerp 04-09-2013
  • Aanvang bouw 04-09-2013
  • Oplevering 01-03-2013
  • Opdrachtgever Urbanus woonservice & gemeente Venlo
  • Ontwerpbureau Jeanne Dekkers Architectuur
Reageer op dit artikel