Project

Clubhuis VVW Blankenberge, België

Geen categorie

De Vlaamse Vereniging voor Watersport in Blankenberge had behoefte aan een nieuw clubhuis. De plannen kwamen dichterbij na een toegekende concessie van de gemeente voor een perceel op de kop van de Oude Wenduinse steenweg en het Bevrijdingsplein tussen de voormalige spuikom en de havengeul. BURO II & ArchI+I maakten het ontwerp van het servicegebouw voor de watersporters dat tevens dienst doet als publiekstrekker en als rustpunt voor wandelaars.

Clubhuis VVW Blankenberge, België

BURO II + ArchI+I heeft het gebouw door de lijnen van de locatie te volgen, geïntegreerd in zijn omgeving waarbij de vlakken en volumes in elkaar overlopen. Binnen krijgen de verschillende ruimtes veel natuurlijk lichtinval. De terrassen zorgen voor de optische verlenging van het landschap met zicht op het in- en uitvaren van de schepen in de jachthaven. De opvallende gestroomlijnde gevel is gemaakt van glad bekiste wit beton.

De havenmeester en zijn medewerkers bevindt zich in de kop van het gebouw met een panoramisch zicht op havengeul en jachthaven. Ook de bezoekers van het restaurant hebben, ook vanaf het buitenterras aan de zonzijde, zicht in de havengeul.

Clubhuis VVW Blankenberge, Belgie. Foto @Klaas Verdru 

Interieur

Op de eerste verdieping is er een horecazaak die toegankelijk is voor het publiek. De bar staat in verbinding met de benedenverdieping (met restaurant) via een vide met trap en lift, maar kan ook afzonderlijk functioneren. Voor de inrichting van het horecagedeelte is samengewerkt met interieurarchitect Lieven Musschoot.

Toegankelijkheid

Het gebouw is bestemd als clubhuis voor de watersportvereniging VVW Blankenberge en is toegankelijk voor iedereen. Er is een lift om de cafetaria en terras ook toegankelijk te maken voor mindervaliden, evenals een speciaal toilet met geïntegreerde douchevoorziening. De aanleg over het perceel en de toegangen tot het gebouw zijn drempelloos.

Duurzaamheid

De duurzaamheid in het gebouw is geregeld door het gebruik van een HR-condenserende ketel, ventilatie door warmteterugwinning en zonneboilers voor warm water. De toepassing van beton zorgt ervoor dat de warmte langer wordt binnengehouden maar ook voor verkoeling.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Blankenberge
  • Projecttitel Clubhuis VVW Blankenberge, België
  • Interieurarchitect Lieven Musschoot
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 995 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2014
  • Definitief ontwerp 01-06-2014
  • Aanvang bouw 04-08-2014
  • Oplevering 01-06-2014
  • Opdrachtgever Vlaamse Vereniging voor Watersport Blankenberge VZW
  • Ontwerpbureau BURO II & ARCHI+I
Reageer op dit artikel