Project

Chauffeursruimte busstation Amsterdam CS door Benthem Crouwel

Geen categorie

De buschauffeurs van Amsterdam hebben van Benthem Crouwel Architects een rustruimte gekregen met 180 graden uitzicht op het IJ en Amsterdam Noord. Het opvallende witte gebouw, heeft op de eerste verdieping een werkplek, pantry en een pauzeruimte voor de chauffeurs met veel privacy. Op de begane grond is er ruimte voor opslag, techniek en sanitair.

Chauffeursruimte busstation Amsterdam CS door Benthem Crouwel

De positie van het gebouw, tussen twee glazen windschermen, is grotendeels bepalend geweest voor de verhoudingen van het volume. Het langwerpige, relatief smalle gebouw van 80 m2 is zowel in vormgeving als functie geoptimaliseerd. Door een spiltrap in de oostelijke ronde kopgevel te plaatsen ontstaat er indelingsvrijheid op beide verdiepingen. Bovendien sluit de vorm vanwege de ronding en het lineaire karakter aan op de eerder gerealiseerde buisvormige toezichthoudersruimte aan de andere zijde van het busplatform.

 Chauffeursruimte Adam CS door BenthemCrouwel 

De positionering van de facilitaire ruimtes door Benthem Crouwel zorgt ervoor dat de gevel op begane grond gesloten en graffitiwerend is uitgevoerd.

De chauffeursruimte heeft een houtskeletbouw-constructie en is zowel binnen als buiten afgewerkt met polyurea, een twee-componentenspray die zeer slijtvast en naadloos is aangebracht. Door aan de binnenzijde gebruik te maken van verkeersrood polyurea en aan de buitenzijde wit polyurea te hanteren, heeft het gebouw een strak maar toch ook speels uiterlijk gekregen passend bij de rode belettering van de overkapping van het busstation.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Chauffeursruimte busstation Amsterdam CS door Benthem Crouwel
  • Adviseur installaties NIAG (Nederlandse Installatie Advies Groep)
  • Aannemer Versteeg Utrecht BV
  • Bouwmanagement Versteeg Utrecht BV
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 80 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-07-2014
  • Definitief ontwerp 01-05-2015
  • Aanvang bouw 18-08-2015
  • Oplevering 01-07-2015
  • Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
  • Ontwerpbureau Benthem Crouwel Architects
Reageer op dit artikel