Project

Brightlands Smart Service Campus – diederendirrix met Van Eijk & Van der Lubbe

Geen categorie

In Heerlen is een kantoorgebouw uit 1977 gerenoveerd tot broedplaats voor onderwijs, onderzoek en ondernemerschap. De karakteristieke betonstructuur van het voormalige ABP pand is de basis voor het ontwerp. In het nieuwe interieur komen de schuine lijnen uit de gevel en de zandlopervormige kolommen komen terug. De eerste twee verdiepingen zijn omgevormd tot community floor, waar start-ups, bedrijven en een wetenschappelijk instituut elkaar treffen.

Brightlands Smart Service Campus – diederendirrix met Van Eijk & Van der Lubbe

Binnen de karakteristieke betonstructuur ontwierp diederendirrix twee zones. De middenzone is een warme houten wereld voor ontmoeting en kennisuitwisseling, met een huiskamer, espressobar en ‘forum’. Voor de laatste is de vloer van de eerste verdieping deels opengebroken. In de dubbelhoge ruimte biedt een grote tribunetrap ruimte aan debat en lezingen. In de zone hieromheen ligt een lichte, glazen wereld met onder andere ruimtes voor vergaderen, onderwijs en onderzoek, die uitkijken op de groene omgeving.

  

Nieuwe entree

Aan de oostzijde ligt een nieuwe, uitnodigende entree. De staalconstructie in de nieuwe gevel en luifel sluit qua ruitvorm en details aan bij het bestaande gebouw. In samenwerking met Donkergroen is het park hier heringericht.

 

Verbinding langs lijnen

Van Eijk Van der Lubbe ontwierpen het interieur van de community floor. Een raster van schuine lijnen vormt de basis voor een vloerpatroon van gekleurd tapijt. Ook lampen en het meubilair zijn geplaatst langs deze diagonalen, soms dwars door muren en glazen wanden heen. Zo verbindt het patroon ruimtes en bezoekers. Het verloop van kleuren zorgt voor verschillende sferen, zo komt in het warme hart veel rood terug. Meubilair aan katrollen zal in de toekomst flexibel gebruik van de centrale ruimte mogelijk maken.

  

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Brightlands Smart Service Campus – diederendirrix met Van Eijk & Van der Lubbe
  • Interieurarchitect Van Eijk & Van der Lubbe
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 06-12-2016
  • Oplevering 01-09-2016
  • Opdrachtgever Een initiatief van pensioenuitvoerder APG, de Universiteit Maastricht en de Provincie Limburg
  • Ontwerpbureau diederendirrix architectuur & stedenbouw
Reageer op dit artikel