Project

Brede school op de Kop van Java door NAT Architecten

Geen categorie

De nieuwe brede school op de Kop van Java is binnen 19 weken gerealiseerd. Het ontwerp is afkomstig van NAT Architecten. Zij hebben gekozen voor IFD-Bouwen (industrieel, flexibel en demontabel). Behalve het grote voordeel van de bouwsnelheid, is het systeem ook duurzaam, verplaatsbaar en uitbreidbaar. De planning is dan ook dat de school er slechts vijf jaar blijft staan. Daarnaast gaf het systeem de ontwerpers enorme ontwerpvrijheid.

Brede school op de Kop van Java door NAT Architecten

Het gebouw is in totaal 3400 m2 BVO

Het gebouw huist een kinderdagverblijf, een basisschool (Dalton-concept), een buitenschoolse opvang en een gymzaal. Daarnaast zijn er een talencentrum, een bibliotheek en een kookcentrum als aanvullend programma gerealiseerd. Ook is NAT Architecten verantwoorlijk voor het ontwerp van diverse interieuronderdelen, zoals de bibliotheek, de aula, de doehoeken, de multimedia en de kookknutseltafel. 

Een volume op een open plint

Het gebouw is opgedeeld in twee delen: een transparante plint en een meer gesloten volume dat daarbovenop is geplaatst. De begane grond heeft een open karakter doordat hier het kookcentrum en de speelzaal/aula liggen. De zuidzijde is naar binnen geknikt om de aandacht te vestigen op de entree. Boven de plint ligt een volume waarin de ramen zo geplaatst zijn dat ze het geheel niet bepalen. De gevel is bekleed met een halftransparante beplating met een parelmoer glans. Onder verschillende hoeken verandert de gevel van kleur.

Interieur

Voor de indeling van de school is gekozen voor een heldere hoofdvorm. Deze bestaat uit een zeer brede middengang van zes meter met aan weerszijden lokalen in drie lagen. De gang vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Deze ruimte kan als verlengstuk van de lesruimte en de groepsruimte worden ingezet. NAT Architecten heeft ze tevens gebruikt om het aanvullend programma onder te brengen. Zo kunnen deze plekken worden gebruikt voor zowel het onderwijs als buitenschoolse opvang.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Java-eiland
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Brede school op de Kop van Java door NAT Architecten
  • Projectarchitect(en) Vincent van der Klei
  • Adviseur installaties W-installaties: Willems Uden; E-installaties: Alltech Uden
  • Aannemer Verlaat - Uden
  • Interieurarchitect NAT Architecten
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3400 m2
  • Programma Brede school, kinderdagverblijf, naschoolse opvang, gymzaal
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2008
  • Definitief ontwerp 01-05-2009
  • Aanvang bouw 31-03-2010
  • Oplevering 01-01-2010
  • Opdrachtgever Projectbureau Zuidelijke IJoever, PMB
  • Ontwerpbureau NAT Architecten
Reageer op dit artikel