Project

Brede school de Bast (MFA)

Geen categorie

Het idee is om, geënt op de lokale bouwtradities, alles onder één dak te brengen. Dit dak wordt over de rug van het gebouw gelegd en loopt naar de straat toe af. Hierdoor wordt een ‘brug’ gelegd met de kleinschalige woongebouwen. De u-vormige massa is zodanig gepositioneerd dat er een sequentie van openbare plekken ontstaat, waardoor ontmoeting elkaar versterken.

Brede school de Bast (MFA)

De architectuur is gebaseerd op de lokale bouwtraditie. Statige grote ramen laten veel licht en lucht binnen en verwijzen onder andere naar de oude boerderijen in de streek. Ook in de detaillering is gekeken naar de vroege voorbeelden. Typisch Groningse overstekken ofwel de afwezigheid daarvan, geven het gebouw een eigentijdse uitstraling. Er wordt bewust gebruik gemaakt van 100% Groninger baksteen, gewonnen uit de buurt, namelijk Oude Pekela. Deze keuze is gemaakt vanuit de gedachte lokaal en duurzaam te bouwen. 

Er wordt gebruik gemaakt van luchtbehandelingspomp. Dit zorgt voor een energiezuinige basisverwarming die wordt aangevuld met een zorgvuldig ontworpen warmte-terugwininstallatie. Natuurlijk kunnen er in dit installatieconcept ramen worden geopend. Er wordt gebruik gemaakt van energiezuinige verlichting. Ten slotte zijn er zones op het dak gecreëerd waar zonnepanelen aangebracht worden zonder dat deze in het zicht komen.

Passief bouwen

De sporthal is op het zuiden georiënteerd en minimaliseert het oppervlak aan zonbelaste gevel, door als buffer te fungeren. De lokalen liggen op het oosten, westen en noorden en hebben zo weinig last van opwarming en hinderlijk licht door de zon. Door gevels dragend te maken, zijn de spouwmuren relatief dik. Een hoge isolatiewaarde, gecombineerd met de zware binnenspouwbladen geeft een groot accumulerend vermogen. Dit accumulerend vermogen minimaliseert temperatuursschommelingen zonder in te hoeven boeten aan daglicht, uitzicht en frisse lucht. De zolders bieden naast extra bergruimte, ruimte voor installaties. Tevens fungeert de zolder als warmtebuffer.

Materialisatie

Er wordt voor de buitenzijde gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen. Buitenwanden worden van baksteen. Verder worden er aluminium kozijnen en dakranden toegepast. Aan de buitenzijde worden er geen geschilderde onderdelen toegepast. Dit minimaliseert het onderhoud van het gebouw.

Terrein

Er is veel aandacht besteed aan het terrein om deze zo groen en aangenaam mogelijk te maken. Achter de sporthal wordt geparkeerd, achter de tijdelijke huisvesting worden de meeste fietsen geplaatst. Schoolpleinen liggen rondom het gebouw in het groen. Hierdoor ontstaat er een parkachtig karakter. Alleen daar waar het nodig is worden er hoge omheiningen geplaatst.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Boslaan 18
  • Plaats Onstwedde
  • Projecttitel Brede school de Bast (MFA)
  • Projectarchitect(en) Stephan Roelvink
  • Adviseur installaties Stabiel advisering
  • Aannemer Simon Benus Bouw B.V
  • Interieurarchitect Jorissen Simonetti architecten
  • Landschapsarchitect Jorissen Simonetti architecten
  • Bouwmanagement Stabiel advisering
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4400
  • Programma 1150 m2 bvo primair onderwijs
  • Voorlopig ontwerp 03-01-2011
  • Definitief ontwerp 13-04-2011
  • Aanvang bouw 06-09-2012
  • Oplevering 03-10-2011
  • Opdrachtgever Gemeente Stadskanaal
  • Ontwerpbureau Jorissen Simonetti architecten
Reageer op dit artikel