Project

Brede School Berghem

Geen categorie

De opgave was het ontwerpen van een basisschool binnen de wijk De Piekenhoef te Berghem, die na verloop van tijd omgebouwd kan worden tot appartementengebouw.

Brede School Berghem

De nieuwe wijk had al een nieuwe basisschool, maaar deze school zal tijdens de kinderpiek echter te klein zijn om alle kinderen onderwijs te geven. Daarom zijn in de directe nabijheid deze schoolwoningen gerealiseerd. Het gekozen concept zorgt ervoor dat er een basisschool van hoge kwaliteit gerealiseerd kan worden, waarbinnen een flexibel gebruik van ruimte een grote rol speelt, en dat de transformatie tot appartementen op relatief eenvoudige wijze te realiseren is. Bovendien maakt het concept mogelijk dat een subtiele stedenbouwkundige inpassing tot stand komt. Daartoe wordt de orthogonale basis van het ontwerp enigszins vervormd waardoor er bovendien een telkens wisselend perspectief ontstaat. Het gebouw neemt een prominente positie binnen de nieuwe wijk in, centraal en aan een groene zone gelegen. De leslokalen worden telkens op de hoeken gepositioneerd. Tussen de leslokalen bevindt zich telkens een verwerkingsruimte en in de centrale zone worden (verticale) ontsluiting en secundaire functies (waaronder toiletten) ondergebracht.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Knolgroenveld 1
  • Plaats Berghem
  • Projecttitel Brede School Berghem
  • Projectarchitect(en) Wilco Scheffer
  • Toeleveranciers false
  • Programma basisschool en kinderdagverblijf
  • Aanvang bouw 25-05-2012
  • Opdrachtgever Gemeente Oss
  • Ontwerpbureau BDG Architecten Ingenieurs Zwolle
Reageer op dit artikel