Project

Brandenburg in Bilthoven

Geen categorie

Architectuur voor mensen, door mensen. Primair bij de ontwikkeling van gebouwen is de inbreng van opdrachtgever en gebruiker. De taak van de architect is om zijn deskundigheid in dienst te stellen van deze partijen en zo de mogelijkheid te creëren voor de opdrachtgever om zijn droom te verwezenlijken.

Brandenburg in Bilthoven

 

 

Dit klinkt eenvoudig, maar schijn bedriegt. Het vergt tegenwoordig grote inspanningen om dromen te verwezenlijken. Dit project is in nauwe samenwerking met de opdrachtgever, de gebruikers en de architect tot stand gekomen. Het project bestaat uit huisvesting voor 26 bewoners met een verstandelijke beperking van Reinaerde, 4 luxe appartementen, 2 vrijstaande woningen en 12 rijwoningen.
De “basismodule” bestaat uit een vrijstaande woning met een diagonale nok. Deze module wordt vervolgens gespiegeld en geschakeld tot een rij, waarbij de nok van voren naar achteren over de rij heenloopt. Door vervolgens twee rijen tegen elkaar te plaatsen ontstaat de omvang van het woonzorggebouw. Hiermee wordt bereikt dat de gebouwen, hoewel anders van afmeting, een duidelijke verwantschap hebben. De geveluitwerking is gebaseerd op een schilderij van Reinaerde-bewoonster Joke Bijlsma, “ruitjes met geel”.
Het materiaalgebruik is duurzaam; baksteen, leien en houten kozijnen. Ook is er duurzaam geïnstalleerd. Zo is gebruik gemaakt van lage temperatuursverwarming. Het betreft een bivalent systeem bestaande uit een warmtepompinstallatie met een verticale bron in combinatie met cv-ketels.
Zowel bij het exterieur als het interieur is rekening gehouden met onderhoudsarme en duurzame materialen. Bakstenen gevels, leigedekte daken, kozijnen in hout en aluminium en vloerafwerking in de vorm van pvc met parketprint op de (zwaarbelaste) vloeren binnen

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Bilthoven
  • Projecttitel Brandenburg in Bilthoven
  • Projectarchitect(en) Bas van de Moosdijk
  • Aannemer Aannemingsmaatschappij J. Bouman bv
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5435
  • Voorlopig ontwerp 01-03-2005
  • Definitief ontwerp 01-09-2008
  • Aanvang bouw 22-06-2011
  • Oplevering 01-12-2009
  • Opdrachtgever Woonstichting SSW
  • Ontwerpbureau Jorissen Simonetti architecten
Reageer op dit artikel