Project

Bovenwoning met dakterras in Woerden door Serge Schoemaker Architects

Architectuur

De opdracht om de bovenwoning van dit herenhuis in het centrum van Woerden te moderniseren, heeft geresulteerd in een ontwerp waarbij de drie bestaande achterkamers op de eerste verdieping zijn samengevoegd tot één grote woonkeuken. Deze is verbonden met een ruim en zonovergoten dakterras.

Bovenwoning met dakterras in Woerden door Serge Schoemaker Architects
Fotograal Raoul Kramer

De ruimtelijke relatie tussen de woonkeuken en het terras is gemaximaliseerd door de plaatsing van drie verdiepingshoge, stalen taatsdeuren in de achtergevel. Deze kunnen volledig naar het terras worden geopend. De hardhouten vloer in de woonkeuken loopt drempelloos door naar buiten, wat de samenhang tussen binnen en buiten nog eens versterkt.

Tafel met dubbelfunctie

De woonkeuken is rondom omgeven door inbouwkasten, waarin zowel open als gesloten kastelementen zijn geïntegreerd, alsmede een open haard. Centraal in de ruimte staat een vijf meter lange, massief houten tafel, dat tevens functioneert als werkblad.

Statige uitstraling

De open kasten zijn vormgegeven als kunst- en rariteitenkabinetten. De donkere, gefineerde, hoge kasten met boeken en exotische objecten geven de woonkeuken een elegante, statige uitstraling.

Buitenhuis-ambiance

Het lamellendak boven het terras biedt schaduw en privacy. Samen met de hot tub verleent het terrasdak de plek de ambiance van een buitenhuis, ondanks de situering in het hart van het stadcentrum. Net als het parket en de terrasvloer, zijn de lamellen vervaardigd van Afrikaans padoek.

Oase

Het terras worden ingekaderd door massieve, op maat vervaardigde betonelementen. De geprefabriceerde elementen van antraciet schoon beton strekken over de volledige diepte en breedte van het terras. Ze functioneren als terrasafscheiding, zitelementen – en plantenbakken. De ingezette bladrijke planten zullen het strak vormgegeven terras in de loop van de tijd overwoekeren, en het terras geleidelijk transformeren in een unieke binnenstedelijke oase.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Woerden
  • Projecttitel Bovenwoning met dakterras in Woerden door Serge Schoemaker Architects
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 250 m2
  • Aanvang bouw 18-02-2016
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Serge Schoemaker Architect
Reageer op dit artikel