Project

Boulevard in Scheveningen

Geen categorie

De ingrijpende transformatie van de Scheveningse kuststrook heeft de beleving van strand en zee sterk veranderd. Tot voor kort maakte een muur van aaneengesloten horecagelegenheden het strand vanaf de boulevard haast onzichtbaar. De Solà-Morales arquitecte bracht hier verandering in.

Boulevard in Scheveningen

 

Het grootste deel van het projectprogramma bestaat uit de wandelpromenade met geïntegreerde zeewering, deze werd verlengd om de bezoekers vanaf verschillende niveaus vrij uitzicht op zee te bieden. Alle elementen boven de wering mochten niet meer dan zevenhonderd kilogram wegen om in het geval van een apocalyptische storm schade aan de dijk te voorkomen.

Sterker landschap

De nieuwe boulevard is geen rechte lijn, maar een golfbeweging die voortkomt uit de historie van het bestaande landschap. Deze beweging verbindt in één vloeiend gebaar Scheveningen Bad, Dorp en Haven. Belangrijk aspect aan het ontwerp is naast de landschappelijke verbetering, de versterking van de kust. Het stukje Nederlandse kust in Scheveningen is door het Rijk namelijk als zwak aangemerkt.

 

Kunst aan zee

De nieuwe beeldentuin van Museum Beelden aan Zee met 23 sprookjesbeelden van Tom Otterness, vormt de schakel tussen de bestaande boulevard en de nieuwe boulevard.

Half toegankelijk

Delen met vrij zicht op zee worden afgewisseld met toegangen tot paviljoeneilanden waar activiteiten plaatsvinden. Deze zomer is de helft van de promenade door de Solà-Morales toegankelijk voor het publiek. Als de planning geen vertraging oploopt, zal de 1,9 kilometer lange boulevard in 2013 af zijn.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Scheveningen
  • Projecttitel Boulevard in Scheveningen
  • Projectarchitect(en) Manuel de Solà-Morales
  • Adviseur installaties Ingenieursbureau Den Haag; van Toorenburg
  • Aannemer combinatie Zeefront (Van den Biggelaar en FL Liebregts)
  • Landschapsarchitect Klaas Hilverda
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 130.000 m²
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2008
  • Definitief ontwerp 01-01-2009
  • Aanvang bouw 03-07-2012
  • Oplevering 01-01-2013
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 75.000.000 excl. BTW
  • Opdrachtgever Gemeente Den Haag
  • Ontwerpbureau de Solà-Morales arquitecte, Barcelona
Reageer op dit artikel