Project

Binnentuin

Geen categorie

Het was een langgekoesterde wens van de opdrachtgever, de oude serre, die zijn vader had gebouwd te vervangen door een nieuwe. Een die naar zijn zin was, die van hem was

Binnentuin

De opdracht was een serre te vervangen. De oude was voor de oorlog door de vader van de opdrachtgever gebouwd en inmiddels verzakt. De glas in lood ramen moesten behouden blijven en in het het nieuwe ontwerp verwerkt.

Het idee van een glazen vloer kwam voort uit de wens de ruimtes in het souterrain nog van voldoende daglicht te voorzien. Dat paste goed in de droom van de opdrachtgever over een zo transparant mogelijke achtergevel.

Om het verlies aan tuinoppervlak te compenseren is in de uitbouw de tuin voortgezet. Het is een binnentuin met een bijna open verbinding naar de aarde. Vanwege de dure complicaties die deze kleine bouwlocatie met zich meebracht is de binnentuin niet voorzien van een betonnen vloer maar wordt het grondwater buitengehouden met vijverfolie.

Deze uitbreiding is de belangrijkste ruimte van het huis geworden. Het verbind het huis met deze plek in de stad. Het geeft de bewoners een eigen, echt, huis.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Sarphatipark 86
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Binnentuin
  • Projectarchitect(en) Peter van der Klugt
  • Toeleveranciers false
  • Programma uitbreiding van het woonhuis
  • Voorlopig ontwerp 02-09-2013
  • Definitief ontwerp 02-09-2013
  • Aanvang bouw 01-09-2013
  • Oplevering 25-04-2013
  • Opdrachtgever Dhr. J. Borensztajn
  • Ontwerpbureau Peter van der Klugt Architect
Reageer op dit artikel