Project

Bibliotheek Vleuterweide in Utrecht door AEQUO

Geen categorie

Binnen de Cultuurcampus van Vleuterweide, een ontwerp van Vera Yanovshtchinsky architecten, ontwierp AEQUO de meubilering van het Informatieplein en het interieur voor de inpandige bibliotheek. Het Informatieplein is opgevat als een binnenruimte van een klooster met daarop een grote bank, die verschillende functies heeft.

Bibliotheek Vleuterweide in Utrecht door AEQUO

Op het Informatieplein van de Cultuurcampus komen alle gebruikers, onder meer de gemeente Utrecht, het Utrechts Centrum voor de Kunsten en Stichting Kerk in Leidsche Rijn, samen en bieden zij gezamenlijke informatie aan gebruikers, bezoekers en geïnteresseerden. Aat Vos van AEQUO stond voor de opgave hoe meerdere disciplines binnen een plattegrond te plaatsen zijn, zodat ze zowel elkaar als de stedebouwkundige omgeving versterken.

Gelijkwaardigheid en samenwerking zijn pijlers in de werkwijze van Vos. In plaats van een nevenstaande rangschikking van de functies, stelde AEQUO voor het programma te herschrijven tot een nieuw programma voor de functies gezamenlijk. Uitgangspunt daarbij was dat de klant centraal staat: de mate van openbaarheid, of zoals Vos het zegt de ‘privacy gradiënt’ van de functies bepaalt de positie van het programma binnen het interieur. Dat leverde hem nieuwe en interessante perspectieven op.

 

Klooster als metafoor

 

Binnen de architectuur van de Cultuurcampus Vleuterweide is ‘het klooster’ als metafoor gebruikt. De gebouwen zijn sober, statig en bescheiden, maar onmiskenbaar aanwezig en met elkaar verbonden via gemakkelijk toegankelijke ruimtes. De partners van de Cultuurcampus delen faciliteiten en ruimtes. Zo kan de inpandige school bijvoorbeeld gebruik maken van de bibliotheek.

Het interieur van het Informatieplein, tevens de entree van de Campus, bestaat uit stevige en natuurlijke materialen, waaronder natuursteen en gelamineerde houten liggers. Het plein is als het ware een informatielandschap waarbinnen alle functies door de architect zijn verenigd tot een prikkelend en inspirerend geheel.

Het landschap bestaat uit een samenspel van tafels, stoelen, krukken, lounges, informatieschermen, presentatiezuilen, prikborden en folderdisplays. het in het oog springende multifunctionele meubel bevat onder meer een display, folders, pc’s, games, tijdschriften en leesplekken enis gemaakt van onbewerkt eiken tapis en afgewerkt met vilten strokenstoffering in warme kleuren.

AEQUO ontwierp tevens het interieur voor de inpandige bibliotheek: volledig conform de nieuwe huisstijl uit het HandboekInterieur voor Utrechtse Bibliotheken dat door Aat Vos is opgesteld. In het ontwerp staan aandacht voor presentaties, communicatie, nieuwe collectiesegmentatie en verblijfsplekken centraal.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Burchtpoort 16
  • Plaats Vleuten
  • Projecttitel Bibliotheek Vleuterweide in Utrecht door AEQUO
  • Projectarchitect(en) Aat Vos
  • Aannemer FJ, Bussum
  • Interieurarchitect Aequo Architects, Assen
  • Netto vloeroppervlakte (m2) Bibliotheek 1600 m2, informatieplein 300m2
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2008
  • Definitief ontwerp 01-11-2008
  • Aanvang bouw 11-11-2009
  • Oplevering 01-02-2009
  • Bouwsom inclusief installaties (€) Bibliotheek Vleuterweide € 233.000, 00 Informatieplein € 70.000,00
  • Opdrachtgever Bibliotheek Utrecht
Reageer op dit artikel