Project

Bedieningsgebouw Volkeraksluizen in Willemstad door DP6

Geen categorie

Het Bedieningsgebouw in Willemstad bevindt zich in een vlak van gras, water en sluizen. Omdat de schaal van het gebouw wat klein is ten opzichte van zijn omgeving, heeft DP6 door toevoeging van landschappelijke elementen als paden en wallen het een plek in het grotere geheel gegeven.

Bedieningsgebouw Volkeraksluizen in Willemstad door DP6

Schuine gevels 

Aan de zuid- en westzijde van het gebouw loopt het terrein schuin op naar de eerste verdieping. Boven het vlak van de begane grond bevindt zich het eigenlijke Bedieningsgebouw met de karakteristieke schuine gevels. De glazen oost- en westgevel bieden optimaal zicht op de passerende schepen, terwijl de gesloten zuidgevel een geheel vormt met dak en de binnenkant beschermt tegen het zonlicht. 

Materialisatie

De toegepaste materialen passen volgens DP6 bij het robuuste karakter van de omgeving. De draagsconstructie is van beton en staal. De begane grond is afgewerkt met basalt metselwerk en cortenstaal. De bovenbouw is rondom voorzien van glas. Het tropendak kraagt uit door middel van houten gelamineerde liggers.


Fotograaf Christian Richters

Duurzaamheid

Duurzaam bouwen stond centraal bij het ontwerp. Door de hoge interne warmtelast is het gebouw vooral ontworpen op koeling. Het dak en de zuidgevel zijn iets los geplaatst van het eigenlijke gebouw; de tussenliggende ruimte wordt geventileerd met buitenlucht. Het dak steekt aan de oost- en westzijde ver over de zoninstraling te verminderen en tevens het uitzicht naar buiten te garanderen.

Warmtevraag

In de winter vindt warmteterugwinning uit de ventilatielucht plaats. Door de interne warmtelast, de goede isolatie en de verzonken ligging van de begane grond is de warmtebehoefte in de winter gering. De grond rondom het gebouw zorgt niet alleen voor een gesloten grondbalans, maar ook voor een constant klimaat in deze technische verdieping.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hellegatsweg 2
  • Plaats Willemstad
  • Projecttitel Bedieningsgebouw Volkeraksluizen in Willemstad door DP6
  • Projectarchitect(en) Chris de Weijer en Robert Alewijnse
  • Adviseur installaties Raadgevend Technies Buro Van Heugten, Nijmegen
  • Aannemer Van Heesewijk bouw, Eindhoven
  • Bouwmanagement ABT Adviesbureau voor bouwtechniek, Delft/Velp
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 610 m2
  • Programma Bedieningsgebouw Sluiscomplex
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2001
  • Definitief ontwerp 01-08-2001
  • Aanvang bouw 18-05-2010
  • Oplevering 01-11-2009
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 4 miljoen euro
  • Opdrachtgever Rijkswaterstaat DI, Utrecht
  • Ontwerpbureau DP6 architectuurstudio, Delft
Reageer op dit artikel