Project

Basisschool De Banier

Geen categorie

Voor basisschool de Banier in Zwartemeer is een nieuwe school ontworpen. De Banier sprak de wens uit om een open en heldere plattegrond te maken met duidelijke plekken en overzichtelijke ruimten.

Basisschool De Banier

De plek voor de nieuwbouw is ruim. Op de locatie staan veel bomen. De plek is inspirerend en gaf de aanleiding om de boomstammen en het bladerdak als metafoor te gebruiken in de nieuwbouw. Het ontwerp is met enthousiasme ontvangen.

De plattegronden zijn overzichtelijk. Het overzicht wordt gecreëerd door het centrale hard in het gebouw. De onderbouw en middenbouw liggen op de begane grond en sluiten op het hart aan. Dit gebeurt eveneens met de bovenbouw op de verdieping.

 

Een aantal bomen zijn opgenomen in het interieur en getuigen van de locatie met vele bomen. Lokale bakstenen zijn gebruikt als basis voor de buitengevel, met een mooie gekleurde “Banier” als herkenningsteken naast de entree.

De hal is eveneens de kookkeuken en het speellokaal. De ruimte is extra hoog ontworpen, waardoor een mooie ruimte hal ontstaat. Een deel van de wanden zijn bekleed met doorgezaagde ‘boomstammen’. Hier bovenop ligt het leerplein voor de bovenbouw.

 

Door een hart in het gebouw te ontwerpen ontstaat er overzicht. Het metafoor van de bomen zorgen voor ruime, maar ook intieme plekken in de school. Het interieur, de bomen en de kleuren zijn een aangename warme aanvulling op de beleving van de ruimtes. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres De Blokken 16
  • Plaats Zwartemeer
  • Projecttitel Basisschool De Banier
  • Projectarchitect(en) Jorissen Simonetti architecten
  • Interieurarchitect Jorissen Simonetti architecten
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 04-06-2013
  • Opdrachtgever Onderwijsbureau Meppel
  • Ontwerpbureau Jorissen Simonetti architecten
Reageer op dit artikel