Project

Balanzs Yoga in Rotterdam door Ana Rocha

Geen categorie

Weinig architecten beheersen de kunst van het handtekenen zo goed als Ana Rocha. De Haagse architecte gebruikt haar tekeningen niet alleen om een impressie van de ruimte te geven, maar ook om werkinstructies, detaillering en materialisering te communiceren. De handtekeningen voor de tweede vestiging van yogastudio Balanzs vormen hierop geen uitzondering. Rocha ontwierp voor de opdrachtgevers een minimalistisch interieur met de sfeer van een klein dorp.

Balanzs Yoga in Rotterdam door Ana Rocha

In de handen van Ana Rocha wordt zelfs een plattegrond een kunstwerk. Hieronder zijn de tekeningen afgewisseld met foto’s van de yogastudio. 

Onderstaande tekst is afkomstig uit het persbericht.

“Zsoka en Menno Bernard, eigenaren van de succesvolle yogastudio Balanzs in Den Haag, wilden bij de ontwikkeling van hun tweede vestiging een compleet en geïntegreerd concept. Verschillende soorten yoga, massage en huidbehandeling, naast een aanbod van power-foods and drinks, trendy yoga kleding en accessoires, samengebracht in een “Health-Village” die zich naar de straat toe aantrekkelijk, exclusief en representatief zou presenteren. Zij vonden een geschikt pand aan de bloeiende Mariniersweg in Rotterdam.”

 Yogastudio Balanzs 

Dorpsplein

“Het concept van “village” diende als basis voor de inrichting van de ruimte, die sterk gekarakteriseerd werd door de bestaande kolommen/balken structuur en textuurrijke betonnen wanden en plafonds. Op de begane grond zijn de “dorpshuizen” gesitueerd die het centrale ontmoetingsplein definiëren. Hier staat de infobalie, ontworpen om aan te landen en met elkaar te praten. Je begrijpt bij binnenkomst meteen dat dit een schoenenvrije ruimte is. De doorlopende houten wand bevat, naast een plank waarop de welzijnsgadgets op ooghoogte worden geëtaleerd, ook een vaste zitbank met daar onder een schoenenkast.”

 

Spanning en contrast

“Uitdagend in het ontwerp was het positioneren van de “huizen”, zonder het open karakter of de bestaande structuur van de ruimte aan te tasten. De locaties zijn zodanig gesitueerd dat er kleine en intieme zitruimtes tussen konden ontstaan: het café aan de etalagekant en de wachtruimte achter de winkel, beschermd vanaf de straat, waar men zich op de les kan voorbereiden. Er is spanning tussen de kolommen en de schuin georiënteerde “huizen”. Het wit van de “huizen” contrasteert met de bestaande parketvloer en de nieuwe houten wand.”

  

Rustige uitstraling

“In het souterrain zijn twee kleedkamers met sanitaire ruimtes, een massagekamer en een centrale rustlounge gecreëerd. Waar mogelijk werden de oude betonen wanden, plafonds en zelfs oude leidingen zichtbaar gehouden. De nieuwe wanden in deze ruimte stralen een rustig warme licht. Ze bestaan uit Polycarbonaat kanaalplaat met geïntegreerde led verlichting.”

Vast meubilair

“Ook in de kleedkamers is vast meubilair gecreëerd: de doorlopende zitbank wordt hoger en verandert in een steuntafel , of in een omhelzende wand voor lockers. De verlichting in deze ruimtes dient als scheiding tussen de nieuwe en de bestaande elementen.”

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Mariniersweg 151
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Balanzs Yoga in Rotterdam door Ana Rocha
  • Projectarchitect(en) Ana Rocha
  • Adviseur installaties NEH Electro service, Maasland
  • Aannemer Balanzs bouw, Den Haag
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2014
  • Definitief ontwerp 01-08-2014
  • Aanvang bouw 29-05-2015
  • Oplevering 01-02-2015
  • Opdrachtgever Balanzs yoga, Rotterdam
  • Ontwerpbureau Ana Rocha architecture, Den Haag
Reageer op dit artikel