Project

Aziatisch restaurant in Almere

Geen categorie

In Almere Buiten ontstaat een nieuwe stedelijke strip met een lengte van maar liefst drie kilometer. De strip ligt te midden van de tienduizenden huizen van het stadsdeel. De strip ontvangt het autoverkeer van de snelweg met een rotonde waaraan het Aziatisch restaurant is gelegen. Het restaurant is met haar entree iets naar de rotonde toe gedraaid.

Aziatisch restaurant in Almere

 

 

Mirck Architecture is bij het ontwerp uitgegaan van drie Aziatische karakteristieken, vertaald naar de huidige Europese bouw: 1) een binnenplaats, 2) een houtstructuur, 3) een prominent dak. Samen met de locatie en het gewenste programma is er een uniek ontwerp ontstaan.

Zeven zalen

Er zijn zeven ongelijke zalen, die zich onderscheiden door eigen daken. Rond de binnenplaats ontstaat zo een verzameling van volumes. Aan de oostzijde zijn de zalen een verdieping opgetild. Onder die zalen bevinden zich de ondersteunende functies als de keuken, de expeditie, de bar, de entree, de garderobe, de trappen en de toiletten. De overgang van begane grond naar de eerste verdieping is zichtbaar door een grote vide bij de entree. De houtconstructie verplaatst zich in verticale richting samen met de trap.

 De zeven zalen zijn gegroepeerd rond een binnenplaats. Fotograaf Katja Effting 

Opgetild

Het restaurant is anderhalve meter opgetild boven het straatniveau. Samen met de lichte draaiing krijgt het gebouw een bijzondere positie in de omgeving. Onder de begane grondvloer is een parkeergarage met 34 plaatsen. Dit verlicht de grote parkeerdruk van het gebied. De route naar de entree van het restaurant is tweeledig. Een grote trap en een glooiende hellingbaan klimmen over een groene heuvel naar boven. Een terras op de zuidwest hoek biedt uitzicht op het Evenaar park en het deels recreatieve verkeer.

Interieur

In het interieur wordt de schaal van het gebouw voor de tweede maal verkleind tot vele comfortabele zithoeken. Er is een oneindige variëteit aan ruimten gerealiseerd met verschillende meubels en kasten uit dezelfde houtsoort in combinatie met enorme ronde lampen. De comfortabele kleine schaal vormt een eenheid met de grote gebouwstructuur.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Sumatraweg 2
  • Plaats Almere
  • Projecttitel Aziatisch restaurant in Almere
  • Projectarchitect(en) Sander Mirck
  • Aannemer Schaefers Advies, Almere
  • Bouwmanagement TKT Engineering, Almere
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) restaurant 1000 m2 en parkeergarage 700 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) restaurant 900 m2
  • Programma Restaurant
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2005
  • Definitief ontwerp 01-02-2007
  • Aanvang bouw 22-02-2011
  • Oplevering 01-09-2010
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 2.600.000 euro incl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 2.140.000 euro incl btw
  • Opdrachtgever Tang Dynastie OG, Almere
  • Ontwerpbureau Mirck Architecture, Amsterdam
Reageer op dit artikel