Project

Asona Benelux BV

Geen categorie

Het pand voor Asona Benelux BV is in 2009 ontworpen door I Love Architecture. Het gebouw bestaat uit een met betonnen industriele panelen omsloten opslagruimte waarop een glazen balk ligt waar de kantoorruimtes in gevestigd zijn.

Asona Benelux BV

De opdrachtgever wilde graag zo veel mogelijk opslagruimte realiseren, echter was de bebouwbare ruimte op het kavel beperkt door ondergrondse leidingen. Om de optimalisatie van opslag in de hal te creëren is er gekozen om het kantoor niet in of voor de hal te plaatsen, maar er bovenop. Hierdoor kon niet alleen de opslagcapaciteit van de hal worden gemaximaliseerd, maar ook de verblijfskwaliteit van het kantoor werd sterk verbeterd door een fantastisch uitzicht over de Amstel en de weilanden daarachter.


Als eerste is de meest optimale indeling voor de stellingen bedacht, waarna de gevel van de hal hier omheen is ontworpen.  In het huidige bouwklimaat op bedrijventerreinen wordt deze gevel vaak van metalen sandwich elementen gemaakt, maar de architect heeft dit ter discussie gesteld, met name om een duurzame gevel te ontwerpen die voor langere tijd kon staan en een hoge esthetische uitstraling had. Echter omdat de 2000m2 gevel een grote kostenpost was, kon hier flink op worden bespaard op bouwkosten en ook in bouwsnelheid.

De huidige gevel is gemaakt van geïsoleerde industriële betonpanelen die met name worden gebruikt in de stallenbouw. Door de panelen als ontwerpinstrument te zien met 1 vaste maat is het gelukt om ze een esthetische uitstraling te geven. Uiteindelijk zijn de kosten van de panelen op de helft van de kosten van een metalen gevel uitgekomen. Hierdoor was het mogelijk meer accent te leggen op de glazen kantoorbalk, daarnaast was de bouwtijd van de gevel maar 3 dagen. Een ander voordeel zijn de brandwerende eigenschappen van de gevel, waardoor het mogelijk is het gebouw dichterbij het buurpand te plaatsen. Een nadeel van de panelen is dat ze in de loop der tijd aan vervuiling onderhevig zijn. Door het maken van een groenzone rondom het gebouw zal naarmate de panelen vervuilen, de gevel worden bedekt met de rode wilde wengerd (klimplant).


Door de grootte van de hal wordt er via lucht verwarmd waardoor met name de RC waarde van het dak van belang is en die van de gevel ondergeschikt. Met als voordeel de warmteaccumulerende werking van beton in de winter is het klimaat in de hal prima op temperatuur te houden. Op de hal bevinden zich zonnepanelen die in een groot gedeelte van de stroombehoefte voorziet.


De entree van het gebouw bevindt zich onder het overstek van het kantoor en ontstaat door de weglaten van 2 betonpanelen en deze in te vullen met een glazen pui en schuifdeur. De entreehal met lift is gesitueerd in de strook stellingen tegen de gevel aan. De opslagruimte is te bereiken via een glazen schuifdeur vanuit de entree. De glazen lift geeft toegang tot het kantoor die op 10m hoogte als een glazen balk op de betonnen hal ligt. Vanuit de lift stap je direct het kantoorgedeelte binnen en heeft men een weids uitzicht over de Amstel en de achterliggende weilanden. Het 200m2 grote kantoor is een grote ruimte, die slechts verdeeld wordt door enkele volglazen binnenwanden en een gesloten serviceblok. In het serviceblok bevinden zich naast de lift ook de toiletten, trap, opslag en keuken.


De gevel van het kantoor is van vloer tot plafond van glas en zonder stijlen geconstrueerd. Door een lichtgewicht gasbeton dak toe te passen was het mogelijk een warmte accumulerend vermogen te generen met een hoge isolatie. In combinatie met zonwerend glas, zonwering, koeling en verwarming via convectors en luchtafzuiging met warmteterugwinning is het klimaat in het volledig glazen kantoor te controleren.

Ontwerp en realisatie

  • Adres C. Verolmelaan 75
  • Plaats UIthoorn
  • Projecttitel Asona Benelux BV
  • Adviseur installaties ABT
  • Adviseur akoestiek Asona Benelux BV
  • Aannemer JM Deurwaarder
  • Interieurarchitect I Love Architecture
  • Bouwmanagement ABT
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1300
  • Programma Bedrijfshal en kantoor
  • Voorlopig ontwerp 15-09-2009
  • Definitief ontwerp 15-12-2009
  • Aanvang bouw 04-01-2012
  • Oplevering 01-04-2011
  • Opdrachtgever Asona Benelux BV
  • Ontwerpbureau I Love Architecture
Reageer op dit artikel