Project

ARC19: Leemgestampt paviljoen natuurdomein de Helix in Grimminge (B) – Dam Architecten

Architectuur

Dam Architecten en Het Leemniscaat hebben een ecologisch paviljoen gebouwd op het natuurdomein de Helix in Grimminge, een deelgemeente van Geraardsbergen. Het betreft een dragende constructie in stampleem.

Toelichting Dam Architecten – Naast de bijenkasten en een berging bestaat deze voornamelijk uit een lokaal om schoolkinderen de werking van een bijenkolonie te laten zien. Het moest niet alleen een afdak zijn en beschutting bieden, maar ook een uitnodigend architecturaal element in de tuin zijn, een prikkelende ervaring voor kinderen.

Leemstamp Paviljoen

 

De trechtervorm als landingsbaan voor bijen uit de eerste schetsen evolueerde tot een honingraat. Deze vind je terug op verschillende schaalniveau’s. Door een pivoterende deur met geperforeerd honingraatmotief komen de kinderen letterlijk binnen in de wereld van de bijen.

Alle materialen zijn bio-ecologisch. De lemen muren zijn 2,5 m hoog en 40 cm dik. Ken Dupont van Dam Architecten: “de muren zijn in zigzagvorm geplaatst, zoals bij een honingraat, om hun sterkte en draagkracht te verhogen. Er werd nog een cellulose coating op gezet”. De lemen muren dragen een houten dakgebint in gelamineerd vurenhout. Om de windbelasting op te vangen werd het dak met vier stangen verankerd in een betonnen constructie.

Leemgestampt paviljoen

 

Ken Dupont van Dam Architecten “De leem werd ontgonnen op de site van het natuurdomein. We verwerkten er nog klei, zand en granulaten in en lieten vervolgens alles in de fabriek mengen. We hebben de verse, vochtige stampleem ter plaatse laag per laag in een stabiele bekisting gegoten en met een pneumatische hamer aangestampt. Dat was heel arbeidsintensief. Leem kan ook vlot ontkist worden. De milieu-impact is, in tegenstelling tot voor beton, nagenoeg nihil. Nadelige gevolgen, zoals schadelijke emissies, zijn er niet. Dat is goed voor de kwetsbare bijen”.

Meer informatie over bouwen in leem

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Grimminge/Geraardsbergen, Belgie
  • Projecttitel Stamplemen paviljoen in de tuin de Helix in Grimminge/Geraardsbergen
  • Projectarchitect(en) Ken Dupont
  • Samenwerkende architect Het Leemniscaat (Ayco Van Leemputten) en BC Architects
  • Definitief ontwerp oktober 2017
  • Oplevering januari 2019
  • Opdrachtgever Vlaamse Overheid
  • Ontwerpbureau DAM Architecten
Reageer op dit artikel