Project

ARC19: Kantoorvilla Breedband in Arnhem – Ruland Architecten

Architectuur

Op een complexe locatie in Arnhem heeft Ruland Architecten een duurzaam en energieneutraal kantoor gerealiseerd. Een gevel van glas en aluminium vouwt zich om een massieve metselwerk kern heen. Door de markante overkragingen is geen enkel aanzicht gelijk. Het ontwerp vormt een eigenzinnige schakel tussen de fijnschaligheid van de 19e eeuwse Burgermeesterswijk en de grootstedelijke kantoorgebouwen rondom station Arnhem Centraal.

Toelichting door Ruland Architecten – De duurzame kantoorvilla is met de inzet van energiezuinige warmtepompen, pv-cellen en moderne installatie- en bouwkundige technieken helemaal van deze gasloze tijd. Door een integrale materialisatie, uitwerking en detaillering is het gebouw klaar voor de toekomst. De kantoorvilla is het nieuwe onderkomen van een IT bedrijf en sluit perfect aan op zijn moderne bedrijfsfilosofie.

Het transparante kantoorgebouw is een combinatie van robuust zwart metselwerk en semi-structurele, deels gebogen, heldere beglazing in een blank geanodiseerde aluminium vliesgevel. Door de dunne betonnen verdiepingsvloeren met geïntegreerde staalconstructie is het mogelijk binnen de stedenbouwkundige envelop een drietal verdiepingen te realiseren. Samen met de overbouwing op de eerste verdieping en de markante halfronde uitkraging, waar zelfs een fietspad onderdoor loopt, wordt de beperkte kavelafmeting maximaal benut. De kantoorvilla heeft met zichtbare duurzame installaties een technische industriële uitstraling.

Het markante ontwerp past binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden en de gebiedsontwikkeling van het ‘Masterplan Arnhem Centraal’. De complexe locatie neemt een bijzondere positie in: het is onderdeel van de gevelwand langs deze nieuwe entreeroute naar het centrum van Arnhem, maar vormt ook de overgang naar de fijnschalige 19e eeuwse Burgermeesterswijk, gekenmerkt door herenhuizen van verschillende vorm en afmeting. De uitdagingen die de beperkte omvang van het ruitvormige kavel en de beperkingen in bouwhoogte en massa vormden, hebben geresulteerd in een transparante en bijzondere kantoorvilla.

Door de gezamenlijke ambitie van de opdrachtgever en architect is een bijzondere kantoorvilla gerealiseerd: het nieuwe duurzame (kantoor) bouwen volgens Ruland Architecten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Amsterdamseweg 54
  • Plaats Arnhem
  • Projecttitel Kantoorvilla Breedband
  • Projectarchitect(en) Joost Ruland, Gert van Velzen
  • Medewerkers Marloes van Zelst
  • Adviseur constructie ABT, Velp
  • Adviseur installaties Brunsveld Veerbeek Ingenieurs B.V., Arnhem
  • Aannemer Aannemersbedrijf Polinder, Arnhem
  • Interieurarchitect Studio Westgeest interieur & architectuur, Arnhem
  • Bouwmanagement Mevon, Huissen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 697 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 590 m2
  • Programma Kantoor
  • Voorlopig ontwerp januari 2008
  • Definitief ontwerp april 2009
  • Aanvang bouw april 2018
  • Oplevering mei 2019
  • Opdrachtgever Breedband, Arnhem
  • Ontwerpbureau Ruland Architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel