Project

ARC18: Woning EE Leeuwarden – AchterboschZantman Architecten

Architectuur

Woning EE is het resultaat van een locatie specifiek ontwerp, geïnspireerd door de Friese boerderijen. De woning is een delicate balans tussen de locatie, de lokaal specifieke materialen, de woonwensen van de opdrachtgever, het budget en een hoge ambitie op het gebied van energie en ecologie.

toelichting door AchterboschZantman Architecten

De droomlocatie gelegen aan de rivier de EE, in de schaduw van Leeuwarden, uitkijkend op het open Friese landschap is de inspiratie geweest voor deze woning. Met name die overgang van die “landschappen” heeft het concept richting gegeven.

De zoektocht naar een balans in de sequentie van open ruimten nabij en rondom de woning heeft geleid tot een eigentijdse vormgeving. Die vormgeving resulteert in een veelvormige kap van riet en hout. De autonome kap meandert over de onderbouw en is markant in zijn uitstraling en dominant in zijn vorm. De uitsneden in de kap vorm, ingegeven door de wens naar meer licht en lucht op specifieke plekken geven de woning een “lichtheid” en dynamiek tegelijkertijd. De gesloten noordzijde zorgt voor privacy in tegenstelling tot de privé zuidzijde waar de woning geheel open is.

De gebruikte materialen zijn hoofdzakelijk locatie-specifiek en bij voorkeur ecologisch. Materialen zijn geïnspireerd op de agrarische omgeving en reageren in vorm subtiel op de markante typische archetypische Friese boerenschuren. Zij geven de woning een opvallend, verzorgd en bovenal onderscheidend karakter ten opzichte van de vrijstaande woningen in de omgeving.

De gevels zijn gemaakt van naaldhout dat ecologisch verduurzaamd is. De hoofdconstructies zijn van gelamineerd naaldhout, ze zijn prominent aanwezig en dragen het veranda dak.

Een warmte-koude-opslag installatie en de zonnepanelen, strak in het houten dakvlak gedetailleerd, dragen zorg voor een energie-neutrale ambitie. De zuidoriëntatie in combinatie met de grote veranda op het zuiden dragen zorg voor een delicate balans tussen een natuurlijke koeling in de zomer en het benutten van zonnewarmte in de winter.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Dokkumertrekweg 59A
  • Plaats Leeuwarden
  • Projecttitel Woning EE
  • Projectarchitect(en) Hans Achterbosch
  • Medewerkers Bart Zantman, Kars Deinum, Anne Makkink
  • Adviseur constructie van der veen ingenieursbureau, Grou
  • Adviseur installaties P. de Vries Installatietechnieken BV, Leeuwarden
  • Adviseur bouwfysica P. de Vries Installatietechnieken BV, Leeuwarden
  • Adviseur brandveiligheid Munnik Brandadvies B.V., Kolham
  • Aannemer P.A.Wiersma Bouwmaatschappij B.V., Leeuwarden
  • Interieurarchitect Anne Makkink, Leeuwarden
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 360
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 280
  • Bruto inhoud 1150
  • Netto inhoud 955
  • Programma Wonen
  • Voorlopig ontwerp juni 2015
  • Definitief ontwerp jan 2016
  • Aanvang bouw mei 2016
  • Oplevering augustus 2017
  • Opdrachtgever Brouwer, Leeuwarden
  • Ontwerpbureau AchterboschZantman Architecten, Leeuwarden

Locatie

Reageer op dit artikel