Project

ARC18: Ontvangstpaviljoen Steenfabriek Vogelensangh – Bedaux de Brouwer Architecten

Interieur

Een hechte samenwerking tussen exterieur en interieur, waarbij aandacht voor het tijdloze materiaal -een handvormsteen geproduceerd door de opdrachtgever- centraal staat.

toelichting door Bedaux de Brouwer Architecten

Bedaux de Brouwer Architecten werd door Vogelensangh, een steenfabriek met een
rijke historie en de enige resterende waar baksteen in traditioneel kolengestookte
ovens wordt gebakken, gevraagd een eigentijds paviljoen te ontwerpen. Dit
resulteerde in een ontwerp waarin zowel het exterieur als interieur, de tijdloze,
ambachtelijke schoonheid van de handvormsteen tot zijn recht laat komen.
Het paviljoen doet dienst als ontvangst- en kantoorruimte, als aanvulling op de
sinds 1919 naastgelegen en nog steeds functionerende fabriek.

Op locatie startte het ontwerpproces en ontstonden de eerste schetsen; in het ontwerp is de functionaliteit en eenvoud in de productie van de steen terug te vinden. Het paviljoen kenmerkt zich als langgerekt volume, voorzien van een gesloten gemetselde entreezijde geplaatst op een boven het maaiveld verheven sokkel. De door de opdrachtgever op locatie geproduceerde baksteen is bewust in een eenvoudig wildverband verwerkt, refererend aan de rationele stapeling van de steen tijdens het productieproces.

Na binnenkomst openbaart het gebouw zich door middel van een over de breedte toegepaste glazen gevel richting de omgeving, waar een helder panorama op de
monumentale fabriek, het bedrijvige voorterrein en het rurale landschap een indrukwekkend zicht biedt. Het interieur kenmerkt zich door gewelfde metselwerk
plafonds, geïnspireerd op de nog functionerende traditionele ringoven. Evenals
de ringoven bestaat het paviljoen uit een rationele sequentie van ruimtes met
een geheel eigen functie. Utilitaire ruimtes zijn aan de gesloten zijde geplaatst,
verblijfsruimtes gesitueerd aan de zichtzijde. In het geheel een met de locatie
verbonden paviljoen, niet alleen ontworpen vóór, maar ook gematerialiseerd mét
en geïnspireerd dóór de opdrachtgever.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Munnikhofsestraat 33
  • Plaats Deest
  • Projecttitel Ontvangstpaviljoen Steenfabriek Vogelensangh
  • Projectarchitect(en) Thomas Bedaux, Pieter Bedaux, Joyce Verstijnen
  • Landschapsarchitect Jordy de Reus, Megen
  • Toeleveranciers Steenfabriek Vogelensangh, Deest
  • Programma Nieuwbouw ontvangstruimte annex kantoor
  • Oplevering augustus-2017
  • Opdrachtgever Steenfabriek Vogelensangh, Deest
  • Ontwerpbureau Bedaux de Brouwer Architecten, Goirle

Locatie

Reageer op dit artikel