Project

ARC18: Nieuwe achterbouw voor art deco rijwoning in Merksem – Polygoon Architectuur

Interieur

Een eengezinswoning uit de jaren ’30 met art deco elementen was al eens verbouwd, maar de achterbouw was gesloten en donker en door het hoogteverschil was er amper contact met de stadstuin. De verbouwing transformeert het huis tot een lichte en elegante woning met een vloeiende overgang naar de tuin, zonder te raken aan de originele en historische elementen.

toelichting door Polygoon Architectuur

Enkele structurele ingrepen hebben groot effect. De bestaande verspringing in de achtergevel werd weggewerkt door het nieuwe volume recht te trekken en de nieuwe achtergevel werd maximaal opengewerkt door een groot aluminium schuifraam in dezelfde kleur als de gevelbekleding. De achtergevel met luifel werd helemaal ingepast in de bestaande scheimuren met verschillende hoogtes en profielen. Het grote hoogteverschil tussen keuken en terras werd weggewerkt door een verhoogd terras te bouwen, in aansluiting met de vloer van de keuken. Uitwaaierende treden tussen het nieuwe terras en de tuin zorgen voor een uitnodigende en geleidelijke overgang.

Ook binnen vond een metamorfose plaats. Het dak boven de keuken en eetruimte werd vernieuwd en de constructie werd aangepast zodat er geen kolommen meer in de ruimte staan. Dit zorgt voor een grotere flexibiliteit in de ruimte. Een nieuwe lichtstraat brengt daglicht, ook in de middelste ruimte van de woning.

Polygoon Architectuur ontwierp ook de keuken, de kasten en zelfs de eettafel. Daarbij werd er bewust gekozen voor materialen die aansluiten bij het originele karakter van de rest van de woning en de art-decostijl, zoals marmer (natuursteen) voor de vloer en de tropische houtsoorten (met FSC-label) iroko en teak-fineer voor het houtwerk. Het eenvoudige volume van de achterbouw krijgt een vloeiende en organische invulling door de unieke vorm van de keuken, die meer werk- en bergruimte genereert. De subtiele golfbeweging zet zich voort in de vorm de luifel en van het terras met de uitwaaierende treden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Dr. Maurice Timmermanslaan 56
  • Plaats 2170 Merksem (Antwerpen)
  • Projecttitel Nieuwe achterbouw voor art deco rijwoning in Merksem
  • Projectarchitect(en) Domien Boits
  • Medewerkers Bram Van Bouwel, Vladdi Theuns, Henk Jan Imhoff
  • Adviseur constructie Planet Engineering (Brasschaat)
  • Adviseur bouwfysica Planet Engineering (Brasschaat)
  • Aannemer Gravo (Brasschaat)
  • Programma Verbouwing rijwoning
  • Opdrachtgever Martijn Noé - Tineke De Ridder (Antwerpen)
  • Ontwerpbureau Polygoon Architectuur (Antwerpen)

Locatie

Reageer op dit artikel