Project

ARC17: Duurzame woonloft – BNLA architecten

Interieur

In 2016 verrees aan de kade van het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam Noord het multifunctionele gebouw Patch 22, naar het ontwerp van architect Frantzen et al. Het 30 meter hoge gebouw huisvest verschillende types woon-werklofts met prachtig zicht over het IJ en de groene vergezichten van Amsterdam Noord. Voor het interieur voor een van de lofts werd BNLA architecten gevraagd een ontwerp te realiseren. Het duurzame gebouw werd in 2009 tot winnaar van de Duurzaamheidstender Buiksloterham verkozen en sleepte vervolgens diverse prijzen in de wacht. Een betere basis voor een duurzaam interieur kon BNLA architecten zich dan ook niet wensen!

ARC17: Duurzame woonloft – BNLA architecten
Fotografie: Wim Hanenberg

Voor Patch 22 is geprobeerd om zoveel mogelijk hernieuwbare materialen te gebruiken en zoveel mogelijk energie te besparen. Het project is grotendeels in hout opgetrokken en energie wordt gegenereerd door middel van een pelletketel en met zonnepanelen. Zowel het materiaalgebruik als de energiehuishouding zijn dus duurzaam. Dit was voor BNLA de aanleiding om het duurzame karakter door te zetten in het interieur. Daarbij werden alle armaturen uiteraard in LED uitgevoerd en kwam de gietvloer uit de ‘greenline’ collectie. Het toilet werd uitgevoerd als een ‘Japans toilet’ dat naast een luxe ook een duurzame oplossing is aangezien het minder belastend is voor het milieu. De casco houten wanden werden in het zicht gelaten om zo het materiaalgebruik te minimaliseren.

Voor het interieur voor een van de lofts maakte de architecten van BNLA slim gebruik van het flexibele casco. Een modern vormgegeven vrijstaand element verdeeld de ruimte in verschillende zones: een ruime living met uitzicht over het water aan de kadezijde en een ‘achterzone’ waar o.a. twee slaapkamers en een lounge gelegen zijn.

Fotografie: Wim Hanenberg

Ter plaatse van de living is een keukennis met inbouwapparatuur in het element geïntegreerd. Samen met een kookeiland wordt hier op een subtiele manier een keuken gedefinieerd. Het vrijstaande element bevat daarnaast ook een ruime badkamer, een Japans toilet en een grote berging. Rondom het blok krijgt de aangrenzende ruimte een zorgvuldig ontworpen passende functie toegekend. In plaats van gangen te creëren ontstaan er ruimtes met een eigen programma: een ruime hal, een werkplek en een ‘doorloopkast’ met garderobekasten.

Het casco ontwerp van Patch22 is opgeleverd met een dubbele vloer met verplaatsbare betontegels en leende zich hierdoor uitstekend voor de open indeling met één element in het midden. In plaats van in verticale schachten kon het leidingwerk eenvoudig in de vloer worden aangelegd, waardoor het centrale element ook vrij van het plafond kon blijven. Het vrijstaande blok versterkt het gevoel van ruimte en benadrukt de grote verdiepingshoogte van 3,5 meter.

BNLA architecten

In plaats van een verlaagd plafond toe te passen, heeft BNLA architecten het leidingschema zo ontworpen dat er een grafisch patroon op het plafond ontstond. Op deze wijze konden alle buizen in het zicht gelaten worden. Om het grafische vlechtwerk extra kracht bij te zetten werden er zwarte elektrabuizen toegepast.

Dankzij het ontwerp van BNLA is het prijswinnende gebouw een duurzame invulling rijker. Duurzaamheid en vormgeving gaan hier hand in hand met als resultaat een eigentijdse woonloft. Moderne materialen en warme accenten zorgen voor de juiste balans.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Johan van Hasselkade 21
 • Plaats Amsterdam
 • Projecttitel Duurzame woonloft
 • Projectarchitect(en) Eric Lemstra & Arjen Bloem
 • Aannemer Bouwbedrijf Bert Groot
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 158
 • Netto vloeroppervlakte (m2) 142
 • Bruto inhoud 660
 • Netto inhoud 500
 • Programma Wonen
 • Voorlopig ontwerp Februari 2015
 • Definitief ontwerp November 2015
 • Aanvang bouw Juni 2016
 • Oplevering Augustus 2016
 • Opdrachtgever Particulier, Amsterdam
 • Ontwerpbureau BNLA architecten
Reageer op dit artikel