Project

ARC16: Woonboerderij Utrecht – Zecc Architecten i.s.m Jeroen van Zwetselaar (ZW6)

Interieur

De landelijk gelegen boerderij is getransformeerd tot exclusief woonhuis. De archetypische boerderij lijkt ‘doorboord’ te zijn met een nieuw houten volume. Met de ingrepen worden grenzen tussen binnen en buiten op allerlei manier verlegd. Bijzonder is de integrale benadering op alle schaalniveaus van geraffineerd tuinontwerp tot ruimtelijk interieur en van hoogwaardige detaillering tot een torenhoge energetische ambitie.

ARC16: Woonboerderij Utrecht – Zecc Architecten i.s.m Jeroen van Zwetselaar (ZW6)

Programma en ruimtelijke inpassing

De boerderij bestaat uit een traditioneel voorhuis. Hier zijn kinderslaapkamers, werkkamer en ‘herenkamer’ ondergebracht. Het achterste gedeelte is volledige getransformeerd met woonfuncties beneden en een ouderlijk domein op de verdieping. De verdieping is slechts gedeeltelijk dichtgelegd, waardoor de enorme voormalige stal voelbaar blijft. Soms wordt je blik naar buiten gezogen op andere plekken wordt een inpandige buitenruimte gecreëerd. Juist die manipulatie van de grens tussen interieur en exterieur vormt op allerlei plekken in het huis bijzondere verblijfsplekken.

Interieur

De uitwerking van het interieur is in samenwerking met ZW6 tot stand komen. De ruimtelijke opzet en basisuitgangspunten zijn voor ZW6 aanleiding geweest voor uitwerking en de keuze voor losse inrichtingselementen en verlichting. Vanuit basismaterialen hout, beton en staal is door een verdere verfijning een rijke verscheidenheid aan subtiele sfeerverschillen gemaakt. Haarscherpe keuzen in materiaal en details gaan samen met losse ‘gevonden’ meubelstukken of verlichtingselementen.

Er is per ruimte een afwisselende sfeer gecreëerd, zonder de samenhang van het totaal uit het oog te verliezen. Het hout sluit aan bij de kapconstructie van de boerderij, maar is steeds op subtiele wijze afgewerkt of verwerkt in meubels. Het keukenblok is van natuursteen en er is geëxperimenteerd met bijzondere behangsoorten of stucwerktechnieken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Woonboerderij Utrecht - Zecc Architecten i.s.m Jeroen van Zwetselaar (ZW6)
  • Projectarchitect(en) Bart Kellerhuis (Zecc) i.s.m. Jeroen van Zwetselaar (ZW6)
  • Toeleveranciers false
  • Programma woonhuis met praktijkruimte
  • Oplevering 01-03-2016
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Zecc Architecten i.s.m Jeroen van Zwetselaar (ZW6)
Reageer op dit artikel