Project

ARC16: Speeltuingebouw Onderlangs – Urban Echoes

Geen categorie

Urban Echoes heeft in 2014 een besloten prijsvraag gewonnen voor een nieuw Speeltuingebouw in de vernieuwde strook Onderlangs. Deze speelstrook is een groene buffer tussen Betondorp en de ring, onderdeel van het oorspronkelijke ontwerp uit 1923. Vanaf het begin hebben er twee verschillende -inmiddels beiden gesloopte- gebouwtjes voor de bezoekers en omliggende bewoners van Onderlangs gestaan. Het nieuwe speeltuingebouw is een vrolijk en optimistisch vormgegeven huisje, passend in het verleden en heden van deze bijzondere plek..

ARC16: Speeltuingebouw Onderlangs – Urban Echoes

De Gemeente Amsterdam heeft de besloten prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van een nieuw Speeltuingebouw in de speelstrook ‘Onderlangs’ te Betondorp, Amsterdam Oost. Het ontwerp is een onderdeel van de gehele vernieuwing van de speelstrook Onderlangs. Het oude voetbalveld is vervangen voor een Johan Cruyff Court. Hier zijn meerdere sportfuncties aan toegevoegd, zodat hier een sportcluster ontstaat.

Ook is er een nieuw speelpark voor kinderen gekomen. Het nieuwe speeltuingebouw vormt de overgang tussen het sport- en het spelgedeelte in deze vernieuwde strook Onderlangs.

Het huisje zal gebruikt worden door de Jeu de Boule verening, de kinderopvang en bewonersgroepen.

Het ontwerp van het nieuwe speeltuingebouw Onderlangs is alsof een kind een papieren huisje heeft gevouwen. Het monolitische gebouwtje staat onder de grote bomen aan de noordzijde en opent zich naar het zuiden en westen en vanuit het huisje is zicht op alle speel- en sportvelden in de speelstrook.

Het gehele huisje is afgewerkt met een naadloze polyurea, een zeer slijtvast twee componenten-spray. Deze uniforme materialisering versterkt de kinderlijke vorm van het huisje en refereert naar de betonnen stuc-gevels van Betondorp.

De gevel aan de noordzijde is voorzien van een spiegelende stalen beplating die aan het eind van de dag oplicht met de zon aan het westen. De stalen platen hebben een speciale behandeling gehad waardoor ze een gouden gloed met roze- en blauwtinten kregen.

Een van de platen is geperforeerd, zodat in de avond als het donker is en het licht aan is in het huisje, dat zichtbaar is van buiten en vanuit binnen zicht is op de straat.

Met een zeer klein budget is dit project gerealiseerd met veel inzet van en nauwe samenwerking tussen Urban Echoes, de Gemeente Amsterdam, de aannemer Hillen & Roosen en de gebruikers.

Belangrijk binnen ons ontwerp is dat het een vrolijk en optimistisch vormgegeven gebouwtje is, refererend naar de toekomst van Betondorp. Het gebouwtje is fris en jong, passend bij de vernieuwing van de gehele speelplaats en sportvelden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Speeltuingebouw Onderlangs - Urban Echoes
  • Projectarchitect(en) Jolijn Valk
  • Toeleveranciers false
  • Programma Maatschappelijk
  • Voorlopig ontwerp 12-05-2015
  • Definitief ontwerp 12-05-2015
  • Aanvang bouw 26-08-2016
  • Oplevering 12-05-2015
  • Opdrachtgever Gemeente amsterdam
  • Ontwerpbureau Urban Echoes
Reageer op dit artikel