Project

ARC16: SkilledIn-office – Studio RAP

Geen categorie

ROBOTARCHITECTUUR – Skilled-In office is het eerste door robots gefabriceerde gebouw van Nederland. Een bedrijfsruimte in opdracht van de Port of Rotterdam, het multifunctionele gebouw beslaat 130m2 en beschikt over drie afzonderlijke ruimtes. Het gebouw krijgt gestalte door een innovatief houten gewelf. Een volledig op drukkracht geoptimaliseerd dak, dat zo uiterst slank gedimensioneerd kon worden. Het gewelf bestaat uit 225 unieke houten panelen die direct vanuit het digitale ontwerp middels robotarmen zijn geproduceerd. Het connectie-detail tussen de houten driehoeken laat de digitale logica zien van het innovatief parametrische-ontwerp. Het detail in al haar naaktheid vertelt het verhaal over maakbaarheid, krachtafdracht en architectonisch ornament.

ARC16: SkilledIn-office – Studio RAP

Het gebouw heeft een eigentijds karakter ondanks dat het met de meest geavanceerde ontwerpsoftware en digitale productiemethodieken is geproduceerd. De toekomstwaarde van dit gebouw zit hem in het slim gebruik maken van deze hedendaagse innovaties. Het gewelf is volledig op drukkracht geoptimaliseerd, hierdoor is de constructiehoogte minimaal. Het complexe houten gewelf is vervolgens in huis door RAP geproduceerd met robotarmen. Direct vanuit het digitale ontwerp stuurde RAP haar robotarmen aan. Door deze directe link tussen digitaal ontwerp en digitale fabricage waren er geen faalkosten. Dit samen heeft een duidelijke weerslag gehad op de hoeveelheid materiaal dat is gebruikt en verloren is gegaan, dit is hierdoor namelijk tot een minimum beperkt. De directe link maakte het daarnaast mogelijk om het project in twee maanden te realiseren zonder enige concessies te doen op initiële ontwerp.

 De belangrijkste toekomstwaarde van dit project zit doch in het feit dat RAP bewijslast levert voor de herdefiniëring van de hedendaagse rol van de architect. RAP ziet zich als digitale bouwmeester, niet enkel als architect! 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: SkilledIn-office - Studio RAP
  • Projectarchitect(en) Wessel van Beerendonk
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 22-08-2016
  • Oplevering 01-10-2015
  • Opdrachtgever Port of Rotterdam
  • Ontwerpbureau Studio RAP
Reageer op dit artikel