Project

ARC16: Rotterdamse Werkplaats voor de Geest – COFO architects

Geen categorie

De Rotterdamse Werkplaats Voor De Geest is de nieuwe thuisbasis van Tibetaans boeddhistisch centrum Phuntsok Chö Ling. Het project heeft een eigentijdse, energie-neutrale, ruimte opgeleverd die recht doet aan de Tibetaans boeddhistische traditie. De bijzondere participatieve projectstrategie heeft geleid tot versterking van de cohesie binnen de gemeenschap, en heeft een bijzondere band tussen de ruimte en haar gebruikers geschapen.

ARC16: Rotterdamse Werkplaats voor de Geest – COFO architects

Het centrum is georganiseerd in twee, door een diepe wand van elkaar gescheiden, ruimtes. Beide ruimtes hebben hun eigen karakteristieke identiteit: een meditatieruimte met een duidelijke spirituele identiteit, en een foyer met een urbaine uitstraling. De diepe wand versterkt de beleving van het betreden van een spirituele ruimte. Het spirituele karakter van de meditatieruimte wordt subtiel benadrukt door de drie “horizonnen”. De natuurlijke ruigheid van de hennep wanden, het pure hemelblauwe plafond, en de warme eiken bank creëren een serene sfeer.

Rotterdamse Werkplaats voor de Geest

De multifunctionele foyer wordt gedefinieerd door de omringende wand, waarin in niches alle essentiële functies zijn verwerkt. Elke niche heeft haar eigen functie en identiteit. Ze verbeelden de diversiteit van de gemeenschap en samenleving, en bieden een perfecte achtergrond voor diverse nog te organiseren activiteiten. De centrale ruimte is nadrukkelijk op de straat georiënteerd waardoor een transparante interactie wordt gecreëerd met de stad Rotterdam.

Het ontwerp is energie-neutraal en heeft de potentie van het bestaande gebouw binnen een minimaal budget maximaal benut. De heldere architectonische visie en implementatie van dit integrale concept hebben geleid tot een ruimte waarin alle functionele, technische, duurzame, en budgettaire aspecten bijdragen aan een duidelijke boeddhistische-, en tegelijkertijd Rotterdamse, wereldse uitstraling.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Oostkousdijk 17B
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel ARC16: Rotterdamse Werkplaats voor de Geest - COFO architects
  • Projectarchitect(en) Guillem Colomer
  • Toeleveranciers false
  • Programma Tibetaans boeddhistisch centrum
  • Oplevering 01-05-2016
  • Opdrachtgever Stichting Phuntsok Chö Ling, Woonbron
  • Ontwerpbureau COFO architects
Reageer op dit artikel