Project

ARC16: Renovatie Zuringhof – Greencore / de Vierde Toren

Geen categorie

Tot een paar maanden geleden was appartementencomplex Zuringhof een typisch gebouw van zijn generatie, zowel energetisch als qua uiterlijk. Nu viert het twee primeurs: het is het eerste gestapelde gebouw volgens het nul-op-de-meter (NoM) principe in Brabant én het eerste project waar Sto-Ecoshapes zijn toegepast. Daardoor is Zuringhof zowel letterlijk als figuurlijk een groene blikvanger in de wijk.

ARC16: Renovatie Zuringhof – Greencore / de Vierde Toren

Door Zuringhof aan de buitenzijde te isoleren werd het mogelijk om het gebouw een heel andere uitstraling te geven. Omdat het geen prefab NoM-project was met modulematen hadden de architecten veel vrijheid in het ontwerp. “Als een gebouw zo drastisch verandert mag dat ook aan de buitenkant zichtbaar zijn”, vertelt Arno Kolen. “Daarnaast wilden we niet alleen Zuringhof van een nieuwe uitstraling voorzien, maar – nóg belangrijker – de hele wijk een nieuwe impuls te geven.”

  

Nieuwe huid

De eentonige jaren 70 wijken hebben volgens Kolen ankerpunten nodig voor oriëntatie. “We wilden een statement maken door een andere, herkenbare én mooie woonomgeving te realiseren. In eerste instantie keken we naar stucwerk, maar de keuze viel uiteindelijk op Sto-Ecoshapes omdat we daarmee een hele nieuwe huid konden creëren.”

 
Voor de renovatie. Foto: De Vierde Toren 

Systemen

De groene kleur refereert naar het kruid zuring, waarnaar het gebouw is vernoemd. Met de prefab stucvormen is de gevel driedimensionaal omkleed. De gevel krijgt door de kleur en het specifieke patroon meer uitstraling. Ook de diepe neggen en ronde vormen dragen hier aan bij. Naast de geïsoleerde gevel zijn op het dak zonnepanelen toegevoegd. Ook is elk appartement voorzien van een warmtepomp en warmte terugwin installatie.

  

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zuringhof 95
  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel ARC16: Renovatie Zuringhof – Greencore / de Vierde Toren
  • Adviseur installaties SunBurst
  • Aannemer Remmers Bouwbedrijf en Alphons Coolen Bouw
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 15-08-2016
  • Oplevering 01-07-2016
  • Ontwerpbureau De Vierde Toren (samenwerkingsverband)
Reageer op dit artikel