Project

ARC16: Liander – Fokkema & Partners Architecten

Interieur

De grachtenpanden van toen zijn de bedrijventerreinen van nu; dat is de hypothese die ten grondslag ligt aan de circulaire herhuisvesting van energiebedrijf Liander. In de jaren zestig wilde niemand in de Amsterdamse binnenstad wonen; sloop was een reële optie. Inmiddels wordt de architectonische kwaliteit en flexibiliteit van de gerenoveerde pakhuizen alom erkend en gewaardeerd.

ARC16: Liander – Fokkema & Partners Architecten

De transformatie van het voormalig bedrijventerrein van Liander in Duiven voorziet in een ruimtelijke strategie om ogenschijnlijk kansloos bedrijfsvastgoed nieuw leven in te blazen: van een troosteloos, gedateerd complex naar een frisse, hedendaagse kantooromgeving. De eerste stap in deze strategie is de overkoepeling van de gebouwen door een transparante constructie. Hiermee is niet alleen het aantal vierkante meters vloeroppervlak vergroot, maar ook de ruimtelijke kwaliteit van het complex verbeterd. Gerangschikt onder een dak, vormen de gebouwen als het ware een dorpje, waarbij de tussenruimte verandert in een ‘dorpsplein’: het kloppend hart van het gebouw.

Verbinding staat centraal in het interieurontwerp. De gebouwen zijn aan elkaar gekoppeld door een aantal loopbruggen. Door deze verkeersruimten vervolgens met programma ‘op te laden’ – koffiebar, lounges, (flex)werkplekken – wordt het publiek toegankelijke atrium bij uitstek een plek voor ontmoeting en kennisuitwisseling, tussen medewerkers en bezoekers.

Er komen veel verschillende disciplines samen onder een dak: kantoren, opleidingsruimtes, werkplaatsen en laboratoria. De werkvloeren zijn niet voor specifieke afdelingen ontworpen, maar ingericht naar type activiteit – als atelier, bibliotheek of ‘klassiek’ kantoor. Zo kan het interieur in de toekomst met beperkte ingrepen aangepast worden aan veranderende behoeften.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Liander - Fokkema & Partners Architecten
  • Projectarchitect(en) Diederik Fokkema, Dirk Zwaan en Saskia Roelofs-de Tombe
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 26-08-2016
  • Definitief ontwerp 26-08-2016
  • Aanvang bouw 24-08-2016
  • Oplevering 01-09-2015
  • Opdrachtgever Alliander
  • Ontwerpbureau Fokkema & Partners Architecten
Reageer op dit artikel