Project

ARC16: Interieur De Alliantie HQ – Studioninedots

Geen categorie

Naar ontwerp van Studioninedots is een jarenzeventig-gebouw op het Lucentterrein in Hilversum getransformeerd tot het nieuwe hoofdkantoor van woningcorporatie De Alliantie.
De meest in het oog springende ingreep betrof het verwijderen van een groot aantal vloeren en wanden uit de robuuste betonconstructie. Zo ontstond een spectaculaire vide van vier verdiepingen, een levendig hart met veel daglicht dat de afdelingen verbindt.

ARC16: Interieur De Alliantie HQ – Studioninedots

Cruciaal bij de transformatie van het haast afgeschreven kantoor, dat De Alliantie kocht voor de concentratie van haar vestigingen, was het verwijderen van een groot aantal vloeren en wanden uit de bestaande betonconstructie. De dynamiek in dit atrium wordt ruimtelijk versterkt door doorstekende trappen, overhangende balkons, passages en doorzichten maar bovenal doordat de vide binnen het beton-grid per verdieping verspringt. Aan de buitenzijde sparen grote glasvlakken binnen de betonnen kaders een Tetris-achtige vorm uit in de antraciet geschilderde gevel. Binnen werkt de ingreep door in het gehele interieur. Om de nieuwe collegiale relaties en die met bezoekers te faciliteren, grenzen alle collectieve functies aan het atrium; de ontvangsthal, het restaurant, de bibliotheek en de pantry’s. Het constructieve raamwerk van het atrium is gevuld met geperforeerde houten panelen en stalen puien. Behalve voor de akoestiek zijn de wanden ook gebruikt voor het opnemen van de pantry’s, bibliotheek, kastruimte en display-plekken en zijn ze de dragers van de bewegwijzering die als onderdeel van de nieuwe visuele identiteit is mee-ontworpen.  Voor vrij indeelbare werkvloeren zijn de faciliteiten per afdeling gegroepeerd rond de kern. ‘Gewone’ werkplekken worden er afgewisseld met sfeervolle huiskamers, lounges en vergaderruimtes.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Interieur De Alliantie HQ - Studioninedots
  • Projectarchitect(en) Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
  • Toeleveranciers false
  • Programma transformatie, kantoor en ccllectieve voorzieningen
  • Voorlopig ontwerp 30-08-2016
  • Definitief ontwerp 30-08-2016
  • Aanvang bouw 26-08-2016
  • Oplevering 16-01-2016
  • Opdrachtgever De Alliantie
  • Ontwerpbureau Studioninedots
Reageer op dit artikel