Project

ARC16: Entreeluifel Experience Centre – 01-10 Architecten

Geen categorie

De luifel is onderdeel van een ingrijpende revitalisering van de technologiecampus. In eerste instantie werden vooral de verouderde gevels en de buitenruimte aangepakt. De luifel vormt een schakel tussen beide operaties. Het is als vrijstaand element onderdeel van de parkachtige buitenruimte en tevens onderdeel van de vernieuwing van een belangrijke entree op de campus.

ARC16: Entreeluifel Experience Centre – 01-10 Architecten

Geïnspireerd door de toepassing van lichtgewicht hoge-sterkte beton bij de gevelrenovaties begon het project als een zoektocht naar de toepassing van plastische vormelementen (in beton) die de componenten zouden vormen van een vloeiende totaalvorm.

Hierbij werd bewust gezocht naar een een zo groot mogelijke reductie van het aantal verschillende componenten. Het werden 3 unieke vormtypes, aangevuld met glasstroken en houten zitbankjes. Daarbij wilden we door middel van integrale vormdetails de componenten in elkaar laten passen. Aan de onderzijde levert dit een beeld op van in elkaar vallende delen met minimale toleranties. Aan de bovenzijde wordt de afvoer van hemelwater in goede banen geleid door de uitgekiende welving en vormgeving van het bovenvlak van de elementen. Het water wordt naar een uitgespaarde goot geleid en vandaar in een inwendig opgenomen afvoerleiding. 

Tijdens de zoektocht naar de financiële haalbaarheid en geschikte uitvoerende partijen kwam een alternatief in beeld: in plaats van in de mal gestort beton werd het computer gestuurd freeswerk van EPS kernblokken. De huid wordt hierbij gevormd door een fabrieksmatig aangebrachte polyurethaan coating van 3mm dik.

Het 3-D Revit model waarin alles was uitgewerkt werd getransponeerd naar de CNC software. De geprefabriceerde elementen werden in in halve dag op het werk samengesteld.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Entreeluifel Experience Centre - 01-10 Architecten
  • Projectarchitect(en) Jeroen van Bekkum
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 15-04-2016
  • Definitief ontwerp 15-04-2016
  • Aanvang bouw 26-08-2016
  • Oplevering 15-04-2016
  • Opdrachtgever Philips Healthcare
  • Ontwerpbureau 01-10 Architecten
Reageer op dit artikel