Project

ARC15 Architectuur: Natuur- en Milieu Educatiecentrum door bureau SLA

Geen categorie

Alle basisscholen in Amsterdam hebben een speciaal onderwijsprogramma over natuur en milieu. In dit lesprogramma onderhoudt ieder kind gedurende een half jaar een eigen schooltuintje en krijgt het les in een speciaal hiervoor gemaakt natuur- en milieu educatiecentrum (NME). Het nieuwe NME in Amsterdam is uniek, omdat het zelf fungeert als lesmateriaal: alle (energetische) duurzaamheidsmaatregelen zijn zichtbaar en beleefbaar.

ARC15 Architectuur: Natuur- en Milieu Educatiecentrum door bureau SLA

Het gebouw staat op een voorgeschreven rechthoekig kavel midden op de schooltuinen. De locatie was precies goed: optimaal georienteerd op de tuinen. Alleen, de lange gevel lag nét niet op het zuiden. Door de nok van het dak precies oost-west te leggen kwam het dakvlak recht op het zuiden – optimaal voor de zonnepanelen – en kreeg het gebouwtje zijn karakteristieke vorm. Het gebouw is puntsymmetrisch, in volume, indeling en gevels. Op de begane grond bevinden zich de klaslokalen en op de eerste verdieping de personeelsruimten. Door de glazen entree heen kijk je recht naar de schooltuinen die erachter liggen.

NME bureau SLA ARC15 Architectuur
Wat de energiehuishouding van het nieuwe schoolgebouwtje interessant maakt, is dat de duurzaamheid zichtbaar, voelbaar en beleefbaar is. De grote betonnen wanden met glas ervoor (de Trombewanden) verwarmen bijvoorbeeld frisse lucht voordat die de klaslokalen instroomt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Heggerankweg 87
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel ARC15 Architectuur: Natuur- en Milieu Educatiecentrum door bureau SLA
  • Projectarchitect(en) Ninja Zurheide
  • Toeleveranciers false
  • Programma educatiecentrum
  • Voorlopig ontwerp 10-06-2015
  • Definitief ontwerp 10-06-2015
  • Aanvang bouw 16-10-2015
  • Oplevering 10-06-2015
  • Opdrachtgever Stad Amsterdam
  • Ontwerpbureau bureau SLA
Reageer op dit artikel