Project

ARC14 Inzending: Voetgangersbrug Wenduine: ‘Het Wrakhout’

Geen categorie

De brug Het Wrakhout biedt in de eerste plaats de fietsers, de voetgangers en de strandrecreanten ter plaatse een veilige oversteek. Het nieuwe bouwwerk slaat letterlijk en figuurlijk een brug tussen polders en duinen en leidt de gebruikers naar een panoramisch hoogtepunt met uitzicht op zee, op het duingebied en de Uitkerkse Polders.

ARC14 Inzending: Voetgangersbrug Wenduine: ‘Het Wrakhout’

Wenduine wordt gekenmerkt door cultuurlandschap met polders, duinen en zeestrand, met daaraan gekoppeld recreatieve ontwikkelingen en campings.  Een drukke verkeersweg met trambaan vormt een barrière tussen het campinggebied en het strand. Strandtoegang voor langsparkeerders, fietsstalling, campings, woonbuurten en recreatieve wandelpaden wordt gebundeld in één centrale voetgangersoversteek.
Naast veiligheid biedt de brug contextuele aansluiting tussen de polder en de duinen. De volumewerking van de constructie zorgt voor geborgenheid van de gebruiker in de zilte atmosfeer en wat bescherming tegen de wind en het opwaaiende en soms brandend zand.

Een nieuw duinvolume voorziet op een natuurlijke wijze in de toegangshellingen en de vooropgestelde vrije hoogte van de straatprofielen. De brugconstructie wordt ter hoogte van de verschillende middenbermen ondersteund door betonnen steunpoorten. De brug is samengesteld op basis van twee houten vakwerkliggers. De houten elementen zijn dichter bij elkaar geplaatst, of incidenteel verzwaard of verdubbeld in zones waar de spanningen hoger oplopen, in het veldmidden en boven de steunpunten.
De vakwerkliggers zijn opgebouwd uit hout van verschillende secties. Door het laten doorschieten van de uiteinden en de willekeurige positie van de talrijke knooppunten ontstaat een complex vakwerk. De opbouw suggereert daardoor willekeurigheid, chaos, toeval. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kustlaan (over de Koninklijke Baan), Wenduine -
  • Plaats De Haan
  • Projecttitel ARC14 Inzending: Voetgangersbrug Wenduine: 'Het Wrakhout'
  • Projectarchitect(en) Adriaan Geuze, Maarten van de Voorde, Andrew Tang, Gaspard Estourgie, Joost Koningen, Karsten Buchholz, Ronald van Nugteren
  • Toeleveranciers false
  • Programma Voetgangersbrug
  • Aanvang bouw 26-09-2014
  • Oplevering 17-05-2014
  • Opdrachtgever Vlaams Gewest, Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), afdeling Kust Oostende (afdelingkust.be)
  • Ontwerpbureau West 8 urban design & landscape architecture
Reageer op dit artikel